Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Hitman scam duikt op in België: oplichter bedreigt onschuldige burgers met zuuraanval

Meer dan 1456 ongeruste burgers meldden ons afgelopen week dat ze via e-mail bedreigd worden door iemand die zich voordoet als ‘Kill’.  De e-mail heeft als onderwerp ‘snelle service’.  De oplichter dreigt met een zuuraanval tenzij je 5000€ betaalt.  Het bericht komt zeer dreigend over en maakt mensen echt bang. Het valt op dat het bericht in slecht Nederlands is opgesteld. Het is vermoedelijk een vertaling van de ‘hitman scam’ die in Angelsaksische landen al langer de ronde doet.

Hitman
volledige breedte
Wat weten we over de ‘hitman scam’ of huurmoordenaar scam?

Een oplichter die zich voordoet als een huurmoordenaar neemt onverwachts contact en vertelt dat hij of zij ingehuurd is om je te vermoorden of verwonden, maar dat je gespaard blijft als je geld betaalt. De berichten waarschuwen om geen contact op te nemen met de politie. Als je contact opneemt met de oplichter, zal die bankgegevens overhandigen om het geld te betalen. Deze vorm van oplichting is bedoeld om je bang te maken zodat je geld overmaakt zonder verdere hulp of informatie in te winnen.

Wat te doen?

  • Reageer niet op dergelijke berichten en verwijder ze onmiddellijk. Deze berichten worden willekeurig verzonden. Als je het bericht beantwoordt, geef je het signaal dat je e-mailadres in gebruik is en kan je opnieuw opgelicht worden.
  • Stuur nooit geld of geef nooit creditcardgegevens, online accountgegevens of persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent.
  • Heb je toch geld overgemaakt, contacteer dan zo snel mogelijk je bank.
  • Blijft deze persoon je bedreigen, contacteer dan de politie.
  • Waarschuw je vrienden en familie over deze vorm van oplichting.
volledige breedte
volledige breedte