Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren.
Installeer een antivirussoftware en scan je computer
Kies een antivirus en doe de virustest.
Een virusscanner kies je in de eerste plaats door de kwaliteit en de functionaliteit ervan te vergelijken. Kies in elk geval voor een virusscanner die actief wordt telkens je een bestand opent, op een link klikt en ook wanneer je er expliciet om vraagt.
Maak een vergelijking tussen gratis en betalende virusscanners
Laat je in geen geval misleiden door de prijs van een virusscanner. Duurder is niet noodzakelijker efficiënter. Ook gratis virusscanners doen hun werk goed. Controleer wel altijd wat er in het pakket zit van een gratis of ‘goedkopere’ versie: welke functionaliteit, hoeveel ondersteuning, hoe vaak krijg je advertenties te zien enz. Kies je toch voor een ‘duurdere’ versie, bereken dan zeker de totaalprijs voor een bepaalde periode. Kijk na of er nog extra kosten aangerekend worden voor updates of ondersteuning.
Zorg dat je virusscanner up to date is
Jammer genoeg worden elke dag nieuwe virussen ontwikkeld. Daarom is het noodzakelijk dat je altijd de meest recente updates van je virusscanner installeert. Bij de meeste virusscanners kan je kiezen om die updates automatisch te laten installeren, en om regelmatig een scan te laten uitvoeren.
Wees op je hoede voor nepscanners
Op het web vind je een groot aanbod virusscanners, maar ze zijn niet allemaal te vertrouwen. Je vindt hier een lijst met betrouwbare virusscanners. Of vraag je internetprovider of bank welke virusscanners zij aanraden.
Hoe kan je merken dat je toestel besmet is met een virus?
Als je antivirus je een melding geeft dat er een virus is gevonden, is het meestal gelukt om de infectie te verwijderen. Als je echter een melding ontvangt van een infectie via de Safeonweb-app of enkele van de volgende waarschuwingssignalen opmerkt, kan dit wijzen op een virus:
- Je toestel is merkbaar trager geworden, loopt vast of crasht vaak.
- Je hebt geen toegang meer tot je toestel, een account of bepaalde bestanden.
- Je krijgt ongewone foutmeldingen.
- Je wordt gespamd met vervelende pop-upberichten.
- De startpagina van je browser is veranderd, er zijn bladwijzers toegevoegd of nieuwe extensies geïnstalleerd zonder je toestemming.
- Je contacten krijgen vreemde berichten van jou.
- Er verschijnen pictogrammen of programma's die je niet herkent.
- Je toestel schakelt zichzelf uit en start zichzelf dan opnieuw op.
- Je antivirus waarschuwt je herhaaldelijk dat het is uitgeschakeld.
- Je toegang tot systeemtools zoals het configuratiescherm is uitgeschakeld.
Hoe kan je voorkomen dat je toestel besmet raakt met een virus?
- Houd je toestellen en browser up-to-date.
- Bescherm je toestellen met antivirussoftware en zorg ervoor dat deze up-to-date is.
- Controleer na het uitvoeren van een antivirusscan de resultaten van de scan zorgvuldig om zeker te zijn dat alle virussen verwijderd zijn.
- Denk twee keer na voor je op een link klikt of iets downloadt en wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen of afbeeldingen. Herken phishing op tijd.
- Download enkel software van een leverancier of een product dat je kent. Vertrouw geen pop-up vensters die je vragen software te downloaden.
- Download enkel apps uit officiële app stores (Google Play en App Store).
- Let op de aanwijzingen voor het installeren van met het internet geconnecteerde toestellen (IoT-apparaten, smart devices, enz). Wijzig de standaard wachtwoorden.