Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veel gestelde vragen over tweestapsverificatie

Wat is tweestapsverificatie (2FA) en multifactor authenticatie (MFA)?

Tweestapsverificatie (2FA) houdt in dat je je identiteit verifieert aan de hand van twee verschillende factoren: meestal iets dat je weet (zoals een wachtwoord) en iets dat je hebt (zoals een telefoon of token). Multi-factor authenticatie (MFA) breidt dit concept uit door verificatie te vereisen met twee of meer factoren uit verschillende categorieën, zoals iets dat je weet, iets dat je hebt en iets dat je bent (zoals een vingerafdruk).

Om toegang te krijgen tot je account, moet je kunnen bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Dit kan op 3 manieren of met behulp van 3 factoren:

  • iets dat alleen jij weet (je wachtwoord of pincode),
  • iets waar alleen jij toegang toe hebt (je telefoon of token),
  • iets dat een deel van jou is (je vingerafdruk, gezicht, iris, etc.).

Meestal gebruik je slechts één van deze factoren, vaak een wachtwoord, om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om 2 of meer factoren te gebruiken. Dit wordt two-factor authenticatie of tweestapsverificatie (2FA) genoemd als je 2 factoren gebruikt of multi-factor authenticatie (MFA) als je meer factoren gebruikt.

Start nu met tweestapsverificatie.

 

Waarom is tweestapsverificatie veiliger dan een ingewikkeld wachtwoord?

Tweestapsverificatie (2FA) is veiliger dan alleen een ingewikkeld wachtwoord omdat het een extra verificatielaag toevoegt naast iets dat je weet (zoals een wachtwoord). Zelfs als iemand je wachtwoord bemachtigt of raadt, zou ook fysieke toegang tot je tweede factor (bijvoorbeeld je telefoon) moeten hebben om ongeautoriseerde toegang te krijgen. Dit maakt het aanzienlijk moeilijker voor aanvallers om je accounts te hacken.

Een wachtwoord alleen is niet altijd veilig.

 

Hoe kan mijn wachtwoord gestolen worden?

Wachtwoorden kunnen worden gestolen via verschillende methoden, zoals phishing-aanvallen (frauduleuze e-mails of websites), malware die toetsaanslagen vastlegt of gegevens onderschept, datalekken waarbij databases met wachtwoorden worden gecompromitteerd, of zelfs door fysieke diefstal van apparaten waarop wachtwoorden zijn opgeslagen.

 

Wat zijn de gevolgen als mijn accounts gehackt zijn?

  • Onbevoegde toegang: Aanvallers kunnen toegang krijgen tot je e-mails, berichten of persoonlijke bestanden.
  • Financiële verliezen: Hackers kunnen ongeautoriseerde transacties uitvoeren of je geld aftroggelen.
  • Identiteitsdiefstal: Je persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om rekeningen te openen of fraude te plegen.
  • Reputatieschade: Openbaarmaking van gevoelige of privégegevens kan je persoonlijke of professionele reputatie schaden.

Verlies ik tijd bij het inloggen als ik tweestapsverificatie activeer?

Niet meer dan een paar seconden. Op je meest gebruikte apparaten is je toegang gemarkeerd als veilig en hoef je niet eens elke keer de tweede factor toe te voegen.

Het gebruik van tweestapsverificatie (2FA) kan in het begin een paar seconden toevoegen aan je inlogproces, omdat je een extra code moet invoeren vanaf je telefoon of een ander apparaat. 

Het niet gebruiken van 2FA kan echter veel tijdrovender gevolgen hebben als je account wordt gehackt. Herstellen van een hack, toegang herstellen tot gecompromitteerde accounts en het beveiligen van je persoonlijke gegevens kan veel meer tijd en stress opleveren dan het korte instelproces voor 2FA.

 

Welke accounts moet ik eerst beveiligen?

  • Begin met je e-mail account
  • Gebruik het op websites waar je persoonlijke gegevens achterlaat
  • Bescherm je social media met 2FA

Kortom: maak er een gewoonte van om het overal te gebruiken waar het beschikbaar is.

 

Er zijn verschillende methoden om tweestapsverificatie in te stellen: een code op je gsm, een vingerafdruk, een wachtwoord. Welke is de beste?

De beste methode hangt af van je behoeften en voorkeuren, maar ook van de beveiligingsopties mogelijk zijn. Over het algemeen biedt het gebruik van meerdere beveiligingslagen, zoals het combineren van een code die naar je telefoon wordt gestuurd met een vingerafdruk of app-gebaseerde verificatie, de hoogste mate van bescherming. Het is raadzaam om de veiligste optie te kiezen op basis van de mogelijkheden van de dienst die je gebruikt.

 

Ik durf er echt niet aan beginnen. Wie kan me helpen? 

Kan ik een super makkelijk wachtwoord kiezen zoals 1234 als ik toch tweestapsverificatie gebruik?

Het is nooit een goed idee om een super makkelijk wachtwoord zoals “1234” te kiezen, zelfs als je gebruik maakt van tweestapsverificatie. Hoewel 2FA een extra beveiligingslaag toevoegt, kan een zwak wachtwoord nog steeds kwetsbaar zijn voor aanvallen zoals phishing of brute-force pogingen. Het is het beste om een sterk, uniek wachtwoord te gebruiken in combinatie met 2FA om het hoogste beveiligingsniveau voor je accounts te garanderen.

Wat als tweestapverificatie niet beschikbaar is? Wat moet ik dan doen?

Als tweestapsverificatie niet beschikbaar is voor een bepaalde dienst, overweeg dan deze extra stappen om je account beter te beveiligen:

  • Gebruik sterke, unieke wachtwoorden: Zorg ervoor dat je wachtwoord complex is en verschilt van wachtwoorden die voor andere accounts worden gebruikt.
  • Controleer accountactiviteiten: Controleer je account regelmatig op ongewone activiteiten of ongeautoriseerde toegang.
  • Accountwaarschuwingen inschakelen: Stel meldingen in voor accountactiviteiten zoals aanmeldingen of wijzigingen in instellingen.
  • Beveiligingsinstellingen bijwerken: Gebruik andere beveiligingsfuncties van de service, zoals beveiligingsvragen of opties voor accountherstel.
  • Alternatieve services verkennen: Overweeg over te stappen naar een serviceprovider die wel tweestapsverificatie aanbiedt.

Wat gebeurt er als ik mijn telefoon verlies? Hoe krijg ik dan nog toegang tot mijn accounts?

Meestal bestaat de mogelijkheid om een herstel e-mailadres of back-up codes voor tweestapsverificatie in te stellen. Deze kan je gebruiken om weer toegang te krijgen tot je accounts als je je telefoon verliest. Het is belangrijk om bij elke serviceprovider te informeren naar de specifieke herstelopties.

 

volledige breedte
volledige breedte