Cyberpesten omvat opzettelijke en herhaalde negatieve online handelingen zoals identiteitsdiefstal, verspreiding van persoonlijke informatie zonder toestemming, beledigende berichten, haatspraak, bedreigingen, roddels, enz.
Sinds de komst van sociale media komt dit verschijnsel steeds vaker voor. De statistieken over tieners zijn het meest alarmered maar ook volwassenen zijn het doelwit van cyberpesters. Criminelen proberen hen te intimideren via e-mails, berichten of sociale netwerken. In beide gevallen beschikt de cybercrimineel over materiaal om het slachtoffer lastig te vallen: informatie, afbeeldingen, video's.
Cyberpesten is een misdrijf.
Hoe moet je reageren als je slachtoffer bent van cyberpesten?
- Blokkeer de persoon die je lastigvalt op sociale media, het e-mailadres of het telefoonnummer.
- Praat erover met anderen: vrienden, familie, dokter, psycholoog, enz.
- Je kan 1712 bellen ( http://www.1712.be/). Een professionele hulpverlener luistert naar jouw verhaal, geeft je informatie en advies en werkt samen met je aan de best mogelijke oplossing. Als je niet kunt bellen, kunt je ook online chatten.
- Neem contact op met de politie op 101. Als slachtoffer kunt je altijd contact opnemen met de politie om dit soort misdrijven aan te geven. Je kunt je laten bijstaan door een ondersteunend persoon. De politie maakt dan een proces-verbaal (pv) op.
- Beantwoord nooit een vraag of verzoek van een pester.
- Begin nooit een gesprek met een pesteren onderhandel nooit. Dit zal de intimidatie niet stoppen, integendeel.
- Bewaar de beledigende berichten die je ontvangt: bewaar de e-mails op jouw harde schijf, maak screenshots of plak ze in een Word-document en print ze uit.
Wat doen we als iemand toegang heeft tot je accounts?
- Wijzig je wachtwoorden ( https://www.safeonweb.be/index.php/nl/gebruik-lange-wachtwoorden) en activeer tweestapsverificatie (2FA: https://www.safeonweb.be/index.php/nl/gebruik-tweestapsverificatie).
- Wijzig je wifi wachtwoord.
- Als je denkt dat iemand je afluistert via jouw smartphone, lees dan ons artikel: Mijn toestel wordt afgeluisterd https://www.safeonweb.be/nl/mijn-toestel-wordt-afgeluisterd?
Hoe kan ik rechtsbijstand krijgen?
De dienst slachtofferhulp (https://justice.
belgium.be/nl/themes_and_files/what_to_do_as/victims/reception_of_victims)
Als je een advocaat nodig hebt, raadpleeg dan https://www.advocaat.be/
Meer informatie over cyberpesten
https://www.mediawijs.be/nl/cyberpesten