Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

De Sint bracht ‘slim speelgoed’. Super leuk, maar is dat ook veilig?

Hightech speelgoed of ‘slim speelgoed’ is een echte hype. De kans is groot dat de Sint speelgoed bracht dat met het internet verbonden is: een slimme pop, een robot die je leert programmeren, een drone… Het plezier kan niet op. Als je slim speelgoed slim gebruikt, kan er weinig mislopen.

Wees slimmer dan je speelgoed

Als je nieuw speelgoed krijgt, wil je maar één ding: uitpakken en spelen maar. Toch sta je beter even stil bij een paar zaken of de pret kan snel voorbij zijn.

Beveilig je thuisnetwerk

Connecteer slim speelgoed enkel op een goed beveiligd wifinetwerk. Wanneer je een nieuwe wifi-router ontvangt, behoud dan niet de standaardinstellingen. Wijzig je netwerknaam (SSID) en je wachtwoord. Als je dit niet doet, kan iemand met slechte bedoelingen je netwerk gebruiken en dus ook toestellen die ermee verbonden zijn.

Gebruik WPA2 of WPA3 beveiliging. Je router heeft waarschijnlijk de mogelijkheid om WPA3, WPA2, WPA of WEP encryptie in te stellen. Kies WPA2 of 3 en stel dit in voordat je het speelgoed op je wifinetwerk aansluit.

Weet je niet hoe er aan te beginnen? Als je je router aankocht bij je internetaanbieder, dan kan je op die website terugvinden hoe je de instellingen van de router aanpast. Anders kan je deze info in de handleiding van de router vinden.

Voer altijd updates uit van je geconnecteerd speelgoed zodra je daar een melding over krijgt

Geconnecteerd speelgoed kan net als elk computerprogramma fouten bevatten en daarom moet je soms een update uitvoeren. Die updates zorgen ervoor dat je je speelgoed veilig kan blijven gebruiken.

Vervang het wachtwoord

Vervang het wachtwoord van het speelgoed als dat mogelijk is. Soms zit er een ‘default’ wachtwoord op je speelgoed (vb. admin). Verander dat wachtwoord naar een sterk wachtwoord.

Gedaan met spelen? Zet het speelgoed weer uit

Je speelgoed uitzetten is niet alleen goed voor de batterij, het voorkomt ook dat er in de achtergrond programma’s blijven draaien. Door het speelgoed regelmatig aan en uit te zetten, zal je een vraag voor een nieuwe update zeker niet missen.

 

Niet dat we de pret willen bederven, maar denk na over privacy

Lees de privacy voorwaarden bij het speelgoed en pas zo nodig de instellingen aan. Probeer uit te vissen welke gegevens er eventueel bewaard worden. Geef het speelgoed enkel toegang tot gegevens die het echt nodig heeft om te kunnen werken. Denk goed na voor je toestemming geeft voor locatiebepaling, toegang tot microfoon of tot contactgegevens.

Niet alleen je eigen privacy of die van je kind is belangrijk maar ook die van andere kinderen. Als het speelgoed kan fotograferen of filmen, maak dan goede afspraken met je kind. Anderen filmen of fotograferen zonder toestemming mag niet. Ook beelden delen mag niet zonder toestemming.

Speel samen met je kind om te ontdekken hoe ‘cool’ slim speelgoed kan zijn. Je kan dan ook samen ontdekken en bespreken waar je moet op letten om altijd slimmer te blijven dan je speelgoed.

https://www.safeonweb.be/index.php/nl/help-mijn-camerabeelden-staan-online

https://www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen

Slim speelgoed | Ik beslis