Verschillende kunstenaars zijn het slachtoffer geworden van een uitgebreide oplichting. Het doel van de oplichters is om kunstenaars aan te moedigen hun werk te verkopen in de vorm van NFT's (non-fungible tokens). Deze technologie verwijst naar een digitaal eigendomscertificaat. De koper wordt de officiële eigenaar van het virtuele of echte object. Deze transacties worden uitgevoerd met behulp van cryptocurrencies en worden vastgelegd in een blockchain (een soort online register dat alle transacties in verband met een object bijhoudt en niet te vervalsen is).
De kunstenaar ontmoet een andere kunstenaar in een kunstgalerie, ze leren elkaar kennen en wisselen contactgegevens uit.
De kunstenaar (toekomstig slachtoffer) wordt vervolgens door de andere kunstenaar per bericht gecontacteerd om een revolutionaire methode uit te leggen om zijn werken snel en tegen een zeer goede prijs te verkopen.
Hiervoor moet de kunstenaar contact opnemen met een zogenaamde expert (de oplichter) die hem deze 'winstgevende' verkooppraktijk met een combinatie van NFT en cryptocurrencies uitlegt.
De kunstenaar wordt dan stap voor stap door het proces geleid om applicaties te installeren en zijn werk (in virtuele vorm) te koop aan te bieden. Het wordt al snel duidelijk dat er vergoedingen moeten worden betaald voor het op de markt brengen van de werken en dat er ook een percentage van het verkoopbedrag moet worden betaald om het verschuldigde terug te krijgen.
Deze oplichting is zeer subtiel, goed geoefend en vindt plaats gedurende meerdere dagen.
- De techniek wordt aanbevolen door iemand die de kunstenaar heeft ontmoet. Er is dus een element van vertrouwen. Wat de artiest later te weten komt, is dat de account van zijn kennis gehackt is en dat het een oplichter is die contact met hem heeft opgenomen.
- Het contact met de zogenaamde expert verloopt alleen via een bericht. Als het slachtoffer telefonisch contact probeert op te nemen, beweert hij geen tijd te hebben voor een praatje.
- Als het slachtoffer twijfels heeft, stelt de oplichter hem gerust door te verwijzen naar de positieve ervaring van zijn kennis.
- Er moet een aantal kosten worden betaald om van deze service gebruik te kunnen maken.
- Het slachtoffer moet verschillende applicaties installeren en wordt gevraagd om van smartphone naar computer te gaan om programma's te installeren. Deze worden vervolgens gebruikt om de account van het slachtoffer te hacken en vrienden en familie aan te moedigen om het systeem te gebruiken.
- Wees op je hoede voor online transacties die alleen door berichten worden geleid.
- Als je wordt gevraagd een bedrag te betalen, begin dan vragen te stellen.
- Raak niet betrokken bij procedures waarvan je niet weet hoe je ze moet uitvoeren.
- Installeer geen applicaties buiten een officiële webwinkel of App Store om.
- Laat niemand de controle over je computer overnemen.
- Stop alle communicatie met de oplichter.
- Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.
- Verander de wachtwoorden van al ja rekeningen. Gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie op alle accounts.
- Verwijder alle applicaties die zijn geïnstalleerd als onderdeel van de fraude.
- Doe aangifte bij de plaatselijke politie.