Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor belastingfraude

We zitten in de periode van mogelijke terugbetalingen in verband met belastingaangiften. Cybercriminelen maken hiervan gebruik om je te misleiden.

In de e-mail staat dat je een document hebt ontvangen over je belastingteruggave. Je wordt aangemoedigd om op een link te klikken om het document te bekijken. Doe dit alstublieft niet!

STOP. Het is een valstrik. We vertellen hier waarom.

1. Bijdragen en belastingaangiftes vallen onder de verantwoordelijkheid van de FOD Financiën. Het Vlaamse overheid zal je dus hierover nooit een e-mail sturen. Ook geen enkele andere gewestelijke instelling zal dat doen.

2. Het e-mailadres van de uitgever is geen adres van de FOD Financiën of MINFIN. Het is duidelijk geen officieel adres, hoewel het vermomd is onder de naam eGov.

3. Je kunt bepalen waar de link je naartoe brengt ZONDER erop te klikken. Beweeg gewoon je muis over de "knop". Op een smartphone of tablet kun je gewoon je vinger op de link houden om te zien waar hij naartoe leidt. Klik er zeker niet op en stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.

4. De toon van de e-mail moet ook je aandacht trekken. Je wordt aangesproken als "beste relatie". De FOD Financiën zal zo'n formule nooit gebruiken.

5. Nog een heel belangrijk punt: je zal dit soort e-mails nooit rechtstreeks in je mailbox ontvangen, maar via je e-Box als die werd geactiveerd. Anders communiceren overheidsdiensten altijd per post.

Kortom, wees altijd waakzaam. Klik niet op de eerste link die je ontvangt zonder jezelf de juiste vragen te stellen en handel vooral niet gehaast of in paniek. Neem de tijd om de informatie te controleren.

Wat kan ik doen?
  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open geen bijlagen en download geen toepassingen als je daarom wordt gevraagd.
  • Je kan frauduleuze e-mails doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Je kan ook verdachte sms-berichten versturen. Het enige wat je hoeft te doen is een screenshot maken en deze sturen naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud van je melding wordt dan automatisch verwerkt.
Heb je op een verdachte link geklikt?
  • Als je hebt geklikt, laat je de velden leeg en annuleer je elke interactie.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes.
  • Als je een wachtwoord hebt opgegeven dat je ook elders gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
Ben je opgelicht?
  • Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie waar je woont. 
  • Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.
tax
volledige breedte