Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen : Facebook wil de strijd aanbinden tegen fake news

Complottheorieën werden wijdverbreid tijdens de Covid-19-crisis. Om dit tegen te gaan, heeft Facebook nieuwe functies ingevoerd. Zij hebben tot doel gebruikers te informeren die reageren op als vals geïdentificeerde inhoud.

Facebook heeft onlangs drie nieuwe functies geïntroduceerd. Het doel: fake news bestrijden door gebruikers te informeren wanneer zij reageren op inhoud die door onafhankelijke deskundigen als vals wordt aangemerkt. "Een van de eerste functies zal de weergave van meldingen zijn. Indien je je wil abonneren op een pagina, waarvan er een publicatie in de feed van je profiel is verschenen, opent zich een venster dat je meedeelt dat de inhoud, die op de pagina wordt gedeeld, volledig vals is. Dit venster bevat ook een link waarop je kunt klikken en die je informatie geeft over hoe je de betrokken inhoud kunt controleren", legt commissaris Bogaert, specialist cybersecurity uit.

Verminderde zichtbaarheid van valse informatie

Ook Instagrampagina's, -groepen en -accounts worden betroffen, evenals je persoonlijke account, als je deze inhoud deelt. "Concreet zal de zichtbaarheid van je publicatie dan beperkt worden. Ze zal niet langer beschikbaar zijn aan het begin van de feed van je profiel en zal zich helemaal onderaan bevinden. Je ontvangt dan een melding waarin je wordt verzocht om de resultaten van de door de controleurs uitgevoerde opzoeking te raadplegen en een verzoek om deze met je vrienden of abonnees te delen."

Facebook heeft ook een melding ingevoerd die je verzoekt om goed kennis te nemen van de volledige inhoud van de gepubliceerde artikelen. Hierdoor worden verkeerde interpretaties vermeden wanneer de lezer een titel leest of een foto bekijkt.

Bron: Federale politie

Facebook
rechts uitlijnen
volledige breedte