Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen: Een boek over cyberpesten dat je gelezen moet hebben

Aan het begin van dit nieuwe schooljaar waarschuwt commissaris Olivier Bogaert voor cyberpesten. Hij laat je kennismaken met een boek dat deze zomer een diepe indruk op hem heeft gemaakt: Rumeurs, tu meurs. Een boek dat hij aanraadt aan alle ouders en leerkrachten. 

De smartphone is steeds meer aanwezig in ons leven en vooral in dat van onze kinderen. Eenmaal op school is dit het eerste instrument dat jongeren zullen gebruiken om te bestaan in de ogen van de anderen. Keerzijde van de medaille: het kan ook aanleiding geven tot het zeer verontrustende fenomeen van cyberpesten. 

Olivier Bogaert, expert cyberveiligheid bij de Federale Politie, stelt daarom een boek voor dat deze zomer een diepe indruk op hem gemaakt heeft, met als titel Rumeurs, tu meurs. 

Het boek vertelt het dramatische verhaal van Alice. Ze is een voorbeeldige leerlinge en aarzelt niet om haar vrienden te helpen wanneer ze moeilijkheden hebben in de klas. “Op een dag ontvangt ze Javier, de vriend van haar beste vriendin Lena. Hij komt aardig en verleidelijk over. Een situatie die resulteert in een kus en knuffels die Alice een zeer ongemakkelijk gevoel geven. Lena ontdekt wat er is gebeurd en plaatst spottende, beledigende en leugenachtige commentaren op sociale media die worden gedeeld door haar contacten in de school en daarbuiten. Alice wordt bestempeld als het slechtste meisje ter wereld en beetje bij beetje, lijdend onder de situatie, zondert ze zich af. Ze is zo beschaamd dat ze er niet over durft te praten met haar ouders of haar leraren die haar zouden kunnen helpen”, aldus Olivier Bogaert. 

Alice zal gelukkig kunnen rekenen op de hulp van haar klasgenote Chloé en van een volwassene om de situatie het hoofd te bieden. Met hen zal ze erover kunnen praten. 

Een must-read voor iedereen 

Frank Andriat, de Belgische auteur van het boek Rumeurs, tu meurs, heeft het geschreven op verzoek van de jongeren zelf. “Hij wil het onderwerp bespreekbaar maken in de klas en ervoor zorgen dat leerlingen zich bewust worden van deze situaties en ze ook zullen melden wanneer ze ontdekken dat iemand er het slachtoffer van is. Ik kan jullie zeggen dat dit boek met een zeer directe stijl me echt heeft aangegrepen. Frank Andriat maakt ons bewust van de huidige realiteit. Ik nodig ouders en leerkrachten dan ook uit om het zeker te lezen”, besluit onze expert.  

Bron: Federale Politie

rumeurs
volledige breedte
volledige breedte