Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cyberveiligheid: Facebook wordt steeds populairder bij hackers

Hackers gebruiken heel wat valstrikken op Facebook, zoals berichten en nepvideo's die inspelen op emoties of sensatie. Wees op je hoede en vergeet niet om je accounts te beschermen.  

Zoals je weet, zijn hackers steeds meer aanwezig op Facebook. De bekendste valstrik is een video met een titel die een ernstig verkeersongeval aangeeft. Deze kan worden verspreid via een bericht zoals "ik kan niet geloven dat hij er niet meer is. Ik zal hem zo missen", waarbij op de emotie wordt ingespeeld. "Er is een link en omdat je je smartphone gebruikt, klik je erop. Je wordt doorgestuurd naar een fakenewssite genaamd NewsAmericaVideos, maar je kunt de naam niet zien. Wanneer je op de site bent, wordt je verzocht om je Facebook-login in te voeren om je identiteit te bevestigen en die video te bekijken", legt Olivier Bogaert uit. 

Op die manier heb je je inloggegevens aan de oplichters gegeven. Ze kunnen ermee verdergaan en andere frauduleuze berichten naar je vrienden sturen vanaf je account. "En om geld te verdienen, kunnen ze al die informatie ook op het dark web verkopen."

Tweestapsverificatie en authenticatie

Ook wanneer je je computer gebruikt, moet je even waakzaam zijn. "Ons advies om dit soort aanvallen te voorkomen, is om altijd de tweestapsverificatie op je Facebook-profiel te activeren. Eenmaal geactiveerd, kun je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, waarna Facebook je zal vragen om de code in te geven die je per sms hebt ontvangen", legt onze commissaris uit. 

Zelfs als de hacker je gebruikersnaam en wachtwoord achterhaalt, zal hij daardoor niet kunnen inloggen op je account. 

Voor een perfecte bescherming benadrukt onze expert ook het belang om een authenticatietoepassing zoals Microsoft Authenticator of Google Authenticator te gebruiken. "Die tools zijn veel veiliger dan sms want de code die je krijgt, wordt elke 30 seconden gewijzigd."

Bron: Federale Politie