Het is weer vrijdag visdag, dus vandaag laten we ons niet vangen. We geven graag een overzicht van enkele opmerkelijke phishingberichten die jullie ons de afgelopen weken bezorgden. Bedankt om massaal verdachte berichten te blijven doorsturen naar verdacht@safeonweb.be!
Ook een sms'je van Bpost ontvangen?
Afgelopen weken hebben letterlijk miljoenen Belgen een sms'je ontvangen dat van Bpost leek te komen. Het was een ongeziene poging tot oplichting waarbij gevraagd werd om een app te installeren om een pakketje te volgen. Het bleek echter om een gevaarlijk virus te gaan dat volledige controle over je telefoontoestel kan nemen. Heb jij deze app ook geïnstalleerd? Dan moet je dringend actie ondernemen! Lees hier wat je moet doen om weer veilig je mobile telefoon te kunnen gebruiken.
Geld terug gekregen van de belastingen?
Nog steeds sturen oplichters e-mails rond om je ervan te overtuigen dat je geld tegoed hebt van de FOD Financiën. Ga daar niet op in! De FOD Financiën verstuurt je aanslagbiljet (belastingberekening) nooit per e-mail of sms.
Je kijkt maar beter uit. Er doen massaal veel valse berichten de ronde die mensen willen overtuigen om te investeren in Bitcoins. Het gaat om onvervalste oplichting.
Deze 2 'klassiekers' heb je zeker al eens zien opduiken. Lees onder de voorbeelden hoe je phishing altijd en overal kan herkennen.
Leer valse berichten herkennen.
Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!
Wat te doen?
- Klik niet op een link in een verdacht bericht en open de bijlages niet.
- Stuur het bericht niet door naar je contacten.
- Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
- Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.
Heb je op een verdachte link geklikt?
- Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
- Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
- Als je op een link heb geklikt die opent in een website waar je bankgegevens moet indienen, controleer dan eerst of dit de echte website van je bank is. Bij de minste twijfel voer je geen betaling uit.
Ben je opgelicht?
- Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.
- Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
- Wil je fraude melden, dan kan je bij je bank terecht op een speciaal nummer.