Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Record aantal verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be

123.595 keer bedankt!

Afgelopen week stuurden aandachtige internetgebruikers maar liefst 123.595 verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be. Dat is 25% meer dan het gemiddelde aantal per week de afgelopen 3 maanden. Dat is goed nieuws, want al deze mensen trapten alvast niet in de val van oplichters.  Dankzij deze meldingen konden wij meer dan 3000 verdachte links laten blokkeren waardoor minder aandachtige mensen die wel op een valse link klikten,  werden afgeleid naar een waarschuwingspagina.

De top 3 van doorgestuurde berichten is alles behalve origineel.  Het zijn berichten met de volgende onderwerpen: "Uw postpakktje wordt nog niet geleverd" , " Uw privacy is in gevaar!" , "Zijn uw gegevens nog correct? ".   De afgelopen maanden hebben we al meerdere keren gewaarschuwd voor dergelijke berichten.  De grote meerderheid van de berichten was in het Nederlands opgesteld.

Het bericht dat ons het meest gemeld werd, is nog steeds de e-mail die van bpost afkomstig lijkt en die je aanmaant om verzendkosten te betalen. Het bericht is vals. Klik niet op de link en verwijder het.

bpost
volledige breedte
Nog steeds in omloop: de sextortion scam

De zogenaamde sextortion scam doet nog steeds de ronde.  Kreeg je zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek. Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en antwoord niet op de e-mail.

Bij de sextortion scam ontvang je een bericht waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek.  De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt.  Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen.  Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. 

sextortion FR
volledige breedte
sextortion NL
volledige breedte
Valse verkeesboete van de Nederlandse Rijksoverheid

Valse boetes die van de Nederlandse Rijksoverheid lijken te komen, blijven circuleren.  Wij hebben het bericht al zo vaak gezien dat we er niet meer van opkijken, maar als je dit voor het eerst krijgt, twijfel je misschien.  Het bericht is vals.  Stuur het door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het. 

boete NL
volledige breedte
Oproep van de politie

Er doen enorm veel korte berichten de ronde (zoals hieronder) die van de politie lijken te komen en die een bijlage bevatten.  De bijlage is een brief waarin je beschuldigd wordt van zeden of andere strafbare feiten.  Open dergelijke bijlages niet, maar stuur het bericht met de bijlage door naar verdacht@safeonweb.be.

police fr
volledige breedte
police fr
volledige breedte
politie nl
volledige breedte
politie nl
volledige breedte
Als je pensioen je een bericht stuurt...

Wat als je een verdacht bericht krijgt dat tekent met: "met vriendelijke groeten, pensioen"?  Eens goed lachen, doorsturen naar verdacht@safeonweb.be en verwijderen.

je pensioen
volledige breedte
Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
banner
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte