Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgelet voor kaartophalers!

Febelfin en het Parket van Antwerpen waarschuwen voor een toenemend fenomeen van fraude door zogenaamde kaartophalers. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen bij jou thuis langs te komen om je bankkaart en pincode in handen te krijgen. Ook overhalen ze de slachtoffers om hun andere waardevolle spullen (zoals cash of juwelen) mee te geven om deze in veiligheid te brengen. Wees op je hoede en onthoud dat een echte bankmedewerker nooit aan de deur zal komen om je bankkaart, pincode of waardevolle spullen op te halen.

Hoe werkt fraude met kaartophalers?  

Oplichters doen zich voor als een bankmedewerker en bellen je op om je te verwittigen dat je bankkaart vervangen moet worden wegens een probleem of omdat die vervallen zou zijn. Soms versturen ze ook een voorafgaand phishing-bericht. 
 
De fraudeurs gaan georganiseerd te werk en doen er alles aan om je vertrouwen te winnen. Ze vragen of ze thuis kunnen langskomen om de bankkaart op te halen. Soms vragen ze ook om je pincode te delen of in te loggen met internet banking (waarbij ze meekijken om je pincode te zien). In sommige gevallen nemen ze waardevolle spullen mee.  

Uiteindelijk heeft de crimineel alles wat hij nodig heeft om geld over te schrijven vanuit jouw bankrekening: je bankkaart en je pincode. De modus operandi kan dus hier en daar wat verschillen. Men zal er steeds alles aan doen om je bankkaart en pincode te bemachtigen.  

Het is vooral de oudere bevolking die geviseerd wordt door deze fraudevorm.  

Het parket stelt vast dat veel van de oplichters jongeren tussen 15 en 25 jaar zijn.  

Vrees voor piek tijdens zomermaanden

Het Parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht nog een piek tijdens de zomervakantie. Door de extra vrije tijd van de jongeren zou het aantal pogingen tot fraude door kaartophalers nog drastisch kunnen toenemen.

“Met de zomermaanden in het vooruitzicht, hebben de – meestal jonge – daders, gewoonweg meer tijd om dergelijke feiten te plegen. De ervaring leert ons dan ook dat we de komende tijd een piek in het aantal kaartophalingen kunnen verwachten. Daarom willen we bij de start van de zomervakantie nog eens iedereen oproepen om extra waakzaam te zijn en anderen hiervoor te waarschuwen.”
Peter Peereboom, magistraat (parket Antwerpen), gespecialiseerd in cybercrime

Hoe herken je kaartophalers?

  • Ze doen er alles aan om zo snel mogelijk bij je thuis langs te komen en dit soms ook op rare tijdstippen: ’s morgens vroeg, laat ’s avonds, in het weekend.
  • Ze verschijnen heel snel na of zelfs tijdens het telefonisch contact.
  • Ze zien er vaak niet uit als bankmedewerkers en zijn (erg) jong.
  • Ze vragen naar jouw bankkaart en je pincode. Een bankmedewerker zal dit nooit doen.

Hoe kan je je beschermen tegen deze fraudevorm?

  • Een bankmedewerker zal nooit bij jou thuis langskomen om je bankkaart of pincode op te halen.
  • Je bank zal ook nooit om jouw pincode vragen, niet via telefoon en ook niet via een link in een e-mail, SMS of bericht op social media. Geef dus nooit je pincode door.

 

Bron: Febelfin

volledige breedte