Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Geld doneren voor de slachtoffers van de aardbeving? Kies een veilige manier zodat je bijdrage niet in verkeerde handen valt

De ramp in Syrië en Turkije raakt ons allemaal en veel Belgen willen een steentje bijdragen.  Bij Safeonweb krijgen we de jongste dagen de vraag of we al e-mails van oplichters konden onderscheppen. Tot op vandaag konden we één bericht detecteren dat overduidelijk een poging tot oplichting was.  We zien ook websites opduiken waarvan de echtheid moeilijk te achterhalen is. 

Daarnaast zien we ook dat mensen twijfelen: we krijgen e-mails doorgestuurd die niet vals zijn en dus wel degelijk van bv. het Rode Kruis, Save the Children en Handicap International afkomstig zijn.  Het is altijd beter om geen geld over te maken als je niet voor 100% zeker bent.

Kies een veilige manier om te doneren zodat je bijdrage niet in verkeerde handen valt

Omdat het gewoon super moeilijk is om valse en echte berichten van elkaar te onderscheiden, hebben wij maar één tip als je wil doneren voor de slachtoffers van de aardbeving.

Ga naar de website van het consortium 1212.be, of zoek zelf de website van de organisatie die je wil steunen (bv. Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen, Plan International, enz…). 

Heb je een verdacht bericht gekregen? Stuur het door naar [email protected] en verwijder het.

Voorbeeld van verdacht bericht:

fake
volledige breedte

Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht en open de bijlages niet.
  • Stuur het bericht niet door naar je contacten.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar [email protected].
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar [email protected]. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
  • Als je op een link heb geklikt die opent in een website waar je bankgegevens moet indienen, controleer dan eerst of dit de echte website van je bank is.  Bij de minste twijfel voer je geen betaling uit.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
  • Wil je fraude melden, dan kan je bij je bank terecht op een speciaal nummer.
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte