Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor valse investeringsvoorstellen in cryptomunten

De laatste tijd merken we een toename van meldingen van nieuwe vormen van fraude met beleggingen in cryptomunten.

In de meeste gevallen worden (valse) links geplaatst in gesponsorde inhoud op Youtube / Instagram (waarbij het logo van bekende bankinstellingen wordt nagebootst of de getuigenis van persoonlijkheden wordt ingeroepen, bijvoorbeeld voetballers van het nationale elftal of onze premier).

Als je deze links volgt (wat je nooit moet doen!) word je aangemoedigd om in cryptomunten beleggingsproducten te investeren (meestal met beloften van snelle en aanzienlijke winsten). Deze producten zijn duidelijk nep en deze frauduleuze sites zijn er alleen op uit je af te persen. Cybercriminelen hebben geen gebrek aan fantasie...

In de meest complexe vormen gebruiken cybercriminelen datingsites en simuleren een liefdesmatch. Ze gebruiken dan messaging tools (Whatsapp, Messenger, enz.) om je deze cryptomunten investeringsvoorstellen te sturen (je wordt eerst gevraagd om een cryptocurrency investeringsportefeuille samen te stellen).

Wees dus voorzichtig, bekijk een aantal voorbeelden van dergelijke fraudes hieronder.

Voor meer info hierover besluister de Podcast "De fraudeur, de hacker en jij" door Alexandre Pluvinage & Danny Moerenhout.

instagram chat
links uitlijnen
youtube ads
volledige breedte

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails/berichten (screenshot) kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.