Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Slim speelgoed: hoe kun je je kinderen veilig houden in de aanloop naar Sinterklaas?

Met Sinterklaas in aantocht staat slim (of met het internet geconnecteerd) speelgoed weer bovenaan de verlanglijstjes van kinderen. Interactieve robots, pratende poppen, slimme horloges: deze hightech gadgets worden steeds populairder. Achter hun verleidelijke eigenschappen schuilen potentiële risico's voor de privacy en veiligheid van gebruikers, vooral van de allerkleinsten. Hier is wat advies over hoe je dit speelgoed met een gerust hart kunt kiezen. 

Wat zijn de risico's van verbonden speelgoed?
  1. Inbreuk op privacy 

Veel geconnecteerd speelgoed verzamelt persoonlijke gegevens: stemopnames, video's, GPS-locatie of informatie over de gewoonten van een kind. Slecht beveiligd, kunnen deze gegevens in de verkeerde handen vallen. 

  1. Cyberaanvallen en hacken 

Als speelgoed niet aan hoge veiligheidsnormen voldoet, kan het gehackt worden. Een hacker kan bijvoorbeeld gesprekken afluisteren via een ingebouwde microfoon of speelgoed op afstand bedienen. 

  1. Beïnvloeding door ongepaste inhoud 

Sommige speeltjes die verbonden zijn met het internet kunnen toegang krijgen tot inhoud die slecht gefilterd is of niet geschikt is voor de leeftijd van een kind. Hierdoor kunnen jonge gebruikers worden blootgesteld aan ongepaste afbeeldingen, video's of informatie. 

  1. Commercieel gebruik 

De gegevens die worden verzameld door geconnecteerd speelgoed kunnen soms worden gebruikt voor marketingdoeleinden, waardoor kinderen al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan gerichte reclame. 

Waaraan denken voordat je iets koopt?
  1. Controleer merkbeoordelingen en reputatie 

Voordat je toegeeft aan de verleiding van trendy speelgoed, moet je meer te weten komen over het merk. Controleer online beoordelingen om te zien of er meldingen zijn geweest van beveiligingsinbreuken. 

  1. Lees het privacybeleid zorgvuldig 

Een snelle lezing van de gebruiksvoorwaarden kan duidelijk maken of gegevens veilig worden opgeslagen, met derden worden gedeeld of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. 

  1. Kies voor speelgoed met regelmatige updates 

Aangesloten speelgoed dat software-updates toestaat heeft meer kans om gepatcht te worden in het geval van een beveiligingslek. 

  1. Controleer de gevraagde toegangen 

Als speelgoed om ongebruikelijke toegang vraagt (zoals de camera of GPS zonder rechtvaardiging), wees dan op je hoede. 

Waaraan denken voordat je kind begint te spelen ?

Waaraan denken voordat je kind begint te spelen ? 

  1. Wijzig de standaardwachtwoorden 

Fabriekswachtwoorden zijn vaak hetzelfde voor al het speelgoed van een bepaald model. Overweeg om ze te vervangen door een sterk wachtwoord. 

  1. Gebruik een veilig Wi-Fi-netwerk 

Verbind speelgoed met een netwerk dat beveiligd is met een wachtwoord en activeer de firewall van je router om inbraak te voorkomen. 

  1. Beperk toegangen 

Geef alleen toegang aan functies die essentieel zijn voor de werking van het speelgoed. Schakel onnodige opties zoals geolocatie uit. 

  1. Controleer het gebruik 

Leg je kind uit hoe het het speelgoed veilig kan gebruiken en houd hun online gedrag in de gaten.

Geconnecteerd speelgoed kan kinderen verrijkende en leerzame ervaringen bieden, op voorwaarde dat het op verantwoorde wijze wordt gebruikt. Door de tijd te nemen om jezelf te informeren, de apparaten te beveiligen en je kinderen te begeleiden bij het gebruik, kun je ze urenlang plezier garanderen in alle veiligheid. 

Zie de volgende links voor meer advies over online veiligheid: 

https://www.safeonweb.be/index.php/nl/help-mijn-camerabeelden-staan-online 

https://www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen 

Slim speelgoed | Ik beslis