Hightech speelgoed of slim speelgoed, is helemaal in. Als Sinterklaas een intelligente knuffel, een robot om te leren programmeren, een verbonden horloge of zelfs een drone heeft gebracht, lijkt het plezier eindeloos. Maar om dit plezier te laten duren, moet je er ook slim mee omgaan.
Als een kind nieuw speelgoed krijgt, is het instinct om het uit te pakken en er meteen mee te spelen. Als je echter even de tijd neemt om je op bepaalde aspecten te concentreren, voorkom je dat het plezier van korte duur is.
1. Beveilig je thuisnetwerk
Connecteer slim speelgoed enkel op een goed beveiligd wifinetwerk. Wanneer je een nieuwe wifi-router ontvangt, behoud dan niet de standaardinstellingen. Wijzig je netwerknaam (SSID) en je wachtwoord. Als je dit niet doet, kan iemand met slechte bedoelingen je netwerk gebruiken en dus ook toestellen die ermee verbonden zijn.
Gebruik WPA2 of WPA3 beveiliging. Je router heeft waarschijnlijk de mogelijkheid om WPA3, WPA2, WPA of WEP encryptie in te stellen. Kies WPA2 of 3 en stel dit in voordat je het speelgoed op je wifinetwerk aansluit. Raadpleeg bij twijfel de website van je internetprovider of raadpleeg de handleiding van je router.
2. Voer altijd updates uit
Geconnecteerd speelgoed kan, net als alle software, fouten bevatten. Update regelmatig om de veiligheid van je speelgoed te blijven garanderen: https://safeonweb.be/nl/doe-regelmatig-updates.
3. Vervang het wachtwoord
Vervang indien mogelijk het standaard wachtwoord van het speelgoed door een sterk wachtwoord. Dit maakt het apparaat nog veiliger.
4. Schakel het speelgoed uit na gebruik
Het speelgoed uitschakelen is niet alleen goed voor de batterij, het zorgt er ook voor dat er geen programma's meer op de achtergrond draaien. Deze gewoonte verkleint het risico dat je een updatemelding mist.
5. Bescherm je privacy
Lees de privacy voorwaarden bij het speelgoed en pas zo nodig de instellingen aan. Probeer uit te vissen welke gegevens er eventueel bewaard worden. Geef het speelgoed enkel toegang tot gegevens die het echt nodig heeft om te kunnen werken. Denk goed na voor je toestemming geeft voor locatiebepaling, toegang tot microfoon of tot contactgegevens.
Wees op je hoede voor de gegevens die over kinderen worden verzameld (naam, leeftijd, geslacht, gewoonten, voorkeuren, gedrag, enz.) Deze gegeven kunnen gebruikt worden voor marketingdoeleinden maar ook door hackers.
Leer je kinderen nooit persoonlijke informatie te geven waarvan ze niet willen dat anderen die weten, of gevoelige beelden te filmen.
Spelen met slim speelgoed kan een geweldige ervaring zijn. Neem de tijd om deze technologieën samen met je kind te verkennen. Ontdek samen de fascinerende functies en bespreek de beste manieren om slimmer te blijven dan je speelgoed.
Zie de volgende links voor meer advies over online veiligheid:
https://www.safeonweb.be/index.php/nl/help-mijn-camerabeelden-staan-online
https://www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen