Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig telewerken deel 2: een veilige werkomgeving

Sommige organisaties laten al jaren medewerkers één of meerdere dagen telewerken. Anderen worden er met de quarantainemaatregelen heel plots mee geconfronteerd. Wat de situatie ook is: telewerken mag niet betekenen dat de organisatie een groter gevaar loopt om het slachtoffer te worden van een cyberaanval. Met duidelijke afspraken, het juiste materiaal en voldoende preventieve maatregelen wordt online werken thuis even veilig als op kantoor.

Organisaties die al langer telewerk voorzien, bezorgen hun werknemers laptops en eventueel ook smartphones van het bedrijf. Dit is een absolute must om de veiligheid te kunnen bewaken. In uitzonderlijke situaties wanneer werknemers onverwacht beginnen met telewerk, kan het zijn dat ze daarvoor hun eigen materiaal moeten gebruiken. Dat betekent een verhoogd risico. Met de juiste afspraken kan dit risico wel beperkt worden.

Een veilige werkomgeving

Vergrendel je computer als je de werkplek verlaat

Thuis maar ook op kantoor is het een goede gewoonte om je computer steeds te vergrendelen als je je werkplek verlaat, zodat niemand  de kans krijgt om in je bestanden te snuffelen. Ook met spelende kinderen in de buurt, nieuwsgierige pubers of een kat die gek is op je toetsenbord, is het verstandig om steeds je toestel te vergrendelen als je even weg bent. Vergrendelen doe je eenvoudig met de toetsen WIN+L of Ctrl + Shift + Power voor Mac-gebruikers.

Laat geen wachtwoorden rondslingeren

Het spreekt voor zich dat je geen post-it met je wachtwoorden aan je scherm kleeft. Maar ook een discreet papiertje onder je toetsenbord is geen goed idee. Het is natuurlijk een onmogelijke zaak om de wachtwoorden van je persoonlijke en professionele accounts te onthouden. Bewaar je wachtwoorden daarom in een online wachtwoordkluis die je beveiligt met een sterke wachtwoordzin. Je moet voortaan maar 1 wachtwoord onthouden. Maak waar mogelijk gebruik van Two-Factor Authentication (2FA) https://www.safeonweb.be/nl/gebruik-sterke-wachtwoorden

Voer vertrouwelijke gesprekken buiten het bereik van luistervinken

Als je thuis of op de trein telefonische gesprekken voert, zorg er dan voor dat derden niet kunnen meeluisteren. Het is niet de bedoeling dat op die manier informatie over je werk, je klanten of je bedrijf publiek wordt. Zorg dat je thuis ook een plek hebt waar je discreet kan telefoneren.

Versleutel de gegevens op je computer

Als je een laptop van het werk regelmatig mee naar huis neemt, is het aan te bevelen om de gegevens te versleutelen. Als je je laptop op het openbaar vervoer zou vergeten of als hij gestolen wordt, kan dan toch niemand toegang krijgen tot je gegevens. Hiervoor kan je gebruik maken van verschillende tools. BitLocker Drive Encryption is een schijfencryptie-programma voor de Microsoft-besturingssystemen. Een Mac computer kan je encrypteren met FileVault.

Sluit je computer elke avond af 

Weersta aan de verleiding om ’s avonds je computer in slaapstand te zetten zodat je ’s ochtends weer snel aan de slag kan. Als je je computer afsluit, worden nieuwe updates uitgevoerd. Een deel van die updates betekenen een verbetering in de beveiliging. Het is dus belangrijk dat je deze updates regelmatig uitvoert.

Vraag aan je werkgever om veilige communicatietools te installeren als je veel vertrouwelijke informatie deelt met collega’s

Om berichten te versturen, maken collega’s vaak gebruik van WhatsApp. Threema of Telegram  bv. zijn minder bekende maar beter beveiligde alternatieven. Voor videogesprekken bestaan er alternatieven voor bv. Skype… Vraag ernaar bij je werkgever.

volledige breedte
volledige breedte