Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen: Vertrek met een gerust hart op vakantie

Weet u al wat u in uw koffer zal meenemen voor de vakantie? Als u beslist om uw computer mee te nemen, controleer dan goed of uw systeem en uw antivirusprogramma up-to-date zijn en of de voorgestelde patches geïnstalleerd werden. Aarzel ook niet om een back-up te maken zodat u kunt inspelen op de gevolgen van een ongeval of diefstal, zoals reeds gezegd . "We raden u ook aan om een map aan te maken die u kunt versleutelen en waarin u gevoelige gegevens kunt opslaan, zoals het geheugensteuntje met al uw paswoorden", verduidelijkt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. 

Enkele tips 

Zodra u op uw vakantiebestemming bent, moet u zeker vermijden in te loggen op niet-beveiligde wifi-netwerken. Als die dienst in uw hotel, vakantieclub of camping wordt aangeboden, vraag dan een gebruikersnaam en paswoord. Zelfs als die dienst betalend is, moet u niet twijfelen. Een beveiligd netwerk geniet steeds de voorkeur. De hackers liggen immers op de loer. "Ze installeren in de buurt van de vakantieoorden toegangspunten waarmee ze de uitgewisselde gegevens kunnen bemachtigen ", aldus Olivier Bogaert.  

 Als u voor een wifi-punt kiest, neem dan de moeite om na elk  
gebruik het cachegeheugen van uw internetbrowser leeg te maken via de instellingen. Vermijd ook om uw bankrekeningen vanaf dat toegangspunt te raadplegen en om uw vertrek- en aankomstdata op de sociale media te vermelden. "Gebruik ook beter geen applicaties die u helpen om uw reis te plannen. Ze zullen uw lokalisatiegegevens registreren en kunnen, naast de informatie die u gepubliceerd hebt, potentiële inbrekers inlichten over de plaats waar u zich bevindt. Om dezelfde redenen raden we u aan om de geolokalisatie op uw communicatie-applicaties uit te schakelen." 

 

Source : Federale Politie

volledige breedte
volledige breedte