Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen : Tips om het delen van gegevens te beperken

Met meer dan 3 miljoen getroffen gebruikers in ons land noopt het recente datalek van Facebook tot voorzichtigheid. Deze week nog eens enkele tips om je account te beschermen.

Over het datalek van Facebook is al veel gecommuniceerd. Toch blijft bewustmaking belangrijk.

"Zoals je weet verzamelt Facebook een maximum aan informatie over zijn gebruikers. Het bedrijf bewaart deze informatie om ons gepersonaliseerde advertenties of bepaalde inhouden van vrienden voor te schotelen", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

De bekende sociaalnetwerksite blijft weliswaar trouw aan haar gebruiksvoorwaarden die we bij de aanmaak van ons account hebben aanvaard. Toch blijken sommige verzamelde details verontrustend te zijn. "De pagina’s die je hebt geliket, de gedeelde foto’s, de familiebanden vertellen meer dan je zou denken. Daarbij komt natuurlijk ook je intense activiteit op het sociale netwerk of alle inhouden die je hebt geliket, gedeeld of becommentarieerd."

Opgeslagen gegevens

Je kan zien over welke informatie Facebook beschikt door naar de rubriek ‘Instellingen en privacy’te gaan, dan naar ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Je gegevens bekijken’. Onder ‘Instellingen’ vind je ‘Privacycontrole’ met verschillende rubrieken. Hier kun je bepaalde gegevens wijzigen die bekeken en gedeeld kunnen worden. "Bovendien moet het telefoonnummer aan Facebook worden meegedeeld om de tweestapsverificatie te activeren die zal toelaten de veiligheid van het profiel te verhogen en de toegang te beperken tot de eigenaar."

 

Bron: Federale Politie

https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/veilig-surfen-tips-om-het-delen-van-gegevens-te-beperken