Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen : Smartwatches gevoelig voor hacking

We staan er niet voldoende bij stil, maar naast computers en smartphones zijn er nog andere toestellen die aan cyberaanvallen blootgesteld kunnen worden. In feite kan elk toestel verbonden met een account een doelwit zijn. De smartwatch is daarop geen uitzondering. 

De smartwatch trekt een steeds groter publiek aan. Dit blijkt uit de toename van het gebruik ervan met jaarlijks 30%. Dit kleine apparaatje volgt, registreert en communiceert gezondheidsgegevens van zijn gebruiker. Aangezien de smartwatch met de smartphone verbonden is, kan hij ook meldingen ontvangen en de inhoud van de ontvangen berichten lezen. Deze koppeling houdt echter heel wat risico's in.

Voor zover die verbonden uurwerken geen gegevens over de gezondheidstoestand van de gebruiker delen met externe bedrijven zodat ze die voor gerichte reclamedoeleinden kunnen gebruiken, zijn ze op het vlak van veiligheid enigszins kwetsbaar. Een hacker zou immers perfect in staat zijn om deze gegevens in handen te krijgen en ze te gebruiken om de precieze locatie en de gewoonten van zijn doelwit te kennen. Het uurwerk kan ook worden gebruikt als toegangspoort tot het netwerk van een bedrijf wanneer het verbonden is met zijn wifi.

De eigenaar van een smartwatch is bovendien mogelijkerwijs meer blootgesteld aan phishing aangezien hij de details van de afzender van de ontvangen e-mail niet kan zien. Zo zal hij geneigd zijn om onmiddellijk op de melding te klikken, waardoor op de telefoon malware kan worden geïnstalleerd. En dit maakt de weg vrij voor een cyberaanval. Back-ups zijn een ander zwak punt van dit toestel. Het heeft zijn eigen bestandslezer en de gegevens die er worden opgeslagen, zijn niet versleuteld. Een laatste zwakke plek die de experts onderstrepen, is de bluetooth-verbinding tussen het horloge en de smartphone, waardoor gegevens tussen de twee toestellen kunnen worden onderschept.

Om de blootstelling aan al die risico's te vermijden, moet je een reeks tips in het achterhoofd houden. Je moet regelmatig de status van de software- en beveiligingsupdates van het horloge en de machtigingen van de toepassing controleren. Je maakt best ook een pincode of een wachtwoord aan om toegang te hebben tot de inhoud en wees voorzichtig met wat je rond je pols bewaart. Tot slot is de meest voor de hand liggende aanbeveling om enkele elementaire basismaatregelen op het vlak van cyberveiligheid voor ogen te houden. 

Meer weten?

Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Hacking, informaticasabotage, informaticabedrog en oplichtingen met internet

 

Bron: Federale Politie

volledige breedte