Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen : Slimme apparaten: wees voorzichtig tijdens je vakantie!

Slimme thermostaten, smart tv's, wasmachines, vaatwassers of koelkasten aangesloten op internet, alarmsystemen en bewakingscamera's ... Het aantal voorwerpen dat is aangesloten op internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen en dat heeft gevolgen voor de veiligheid van de burgers, met name tijdens de zomervakantie.

Hoewel ze bepaalde onmiskenbare voordelen bieden en het leven van hun gebruikers gemakkelijker maken, kunnen alledaagse op internet aangesloten objecten ook een gevaar vormen. Bij een studie uitgevoerd op 16 van deze apparaten ontdekte de KU Leuven niet minder dan 54 veiligheidslekken! Een gebrek aan waakzaamheid kan dus door hackers worden aangegrepen om toegang te krijgen tot een schat aan interessante informatie. In dit opzicht is de zomervakantie een kritieke periode. 

"Als je bijvoorbeeld een vaatwasser gebruikt waarvan je de activiteit beheert via de Home Connect-app, kunnen inbrekers ontdekken dat je niet thuis bent nadat ze je systeem hebben gehackt. En als je een robotstofzuiger hebt, zouden diezelfde inbrekers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de plattegrond van je huis", waarschuwt Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. 

De FOD Binnenlandse Zaken geeft ons een reeks tips om ons te helpen ons huis te beschermen tegen hackers, zodat we met een gerust gemoed met vakantie kunnen vertrekken. De eerste is om je altijd goed te informeren voordat je een huishoudapparaat koopt dat aangesloten is op internet, bijvoorbeeld door advies te vragen aan een technisch expert. Een andere tip is om op je hoede te zijn voor 'witte' producten die tegen een aantrekkelijkere prijs worden aangeboden dan merkproducten, omdat ze veel minder doeltreffende veiligheidsparameters hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg reviews hebt doorgenomen als je overweegt een dergelijk apparaat te kopen of kies voor winkels met een betrouwbare klantenservice. Neem ook de tijd om de gebruikershandleiding te lezen. Daarin staat welke beveiligingsmaatregelen je moet nemen, zoals het regelmatig wijzigen van wachtwoorden en het uitvoeren van noodzakelijke updates. Kijk ook regelmatig op de website van het merk van je apparaat om te zien of er een nieuwe versie beschikbaar is. Tot slot is een andere zeer belangrijke factor de beveiliging van je wifiverbinding. Bij een veiligheidslek kan iemand die je huis nadert de controle erover overnemen. 

Pas deze waardevolle tips dus zeker toe als je van huis gaat om van een welverdiende vakantie te genieten. Fijne reis!

 

Source : Federale Politie