Sinds de lockdown is het gebruik van online videoconferentie goed ingeburgerd: lesgeven, vergaderen en zelfs aperitieven met vrienden gebeurt nu zonder verpinken online. In het begin kenden sommige platformen wat problemen door overbelasting of ongenodigde gasten, maar enkele updates later is daar niet veel meer van te merken. Zoals bij elk online platform is het belangrijk om het veilig te gebruiken.
Onze tips:
Gebruik erkende producten en zorg dat ze up-to-date zijn
- Als je een app uit een appstore downloadt, gebruik dan enkel de officiële appstores.
- Welk platform je ook gebruikt, zorg dat je updates steeds uitvoert. Bij een update worden meer functionaliteiten voorzien en fouten opgelost. Ook de kwetsbaarheden in de beveiliging worden bij een update verholpen. Daarom is het belangrijk om updates steeds uit te voeren als daar naar gevraagd wordt.
Maak een eigen account aan en beveilig die goed
- Maak indien mogelijk een account aan en beveilig die met een sterk wachtwoord.
Hou je gesprekken vertrouwelijk
- Voer videogesprekken op een plaats waar je ongestoord kan praten. Als je op je terras vergadert, kunnen de buren misschien elk woord opvangen en dat is niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor de trein of een andere openbare plaats.
- Deel de link naar de meeting enkel met genodigde gasten en niet in het openbaar (bv. op Facebook). Zo voorkom je dat er ongewenste deelnemers komen opdagen.
- Bescherm elke vergadering met een wachtwoord.
- Gebruik een webcamcover. Zorg ervoor dat je webcam altijd afgedekt is als je hem niet gebruikt.
Hoe je gegevens optimaal beschermen?
- Als betalende gebruiker kan je de regio's instellen waar de data mag passeren.
- Voor het delen van zeer gevoelige informatie heb je misschien een hogere bescherming nodig. Bekijk hiervoor de specificaties en instellingen.
- Vraag aan je werkgever om veilige communicatiekanalen te installeren als je veel vertrouwelijke informatie deelt met collega’s.
volledige breedte
volledige breedte