Vooraleer we op deze vraag ingaan is het belangrijk om te weten dat moderne mobiele telefoons apps zeer effectief van elkaar isoleren. Bijvoorbeeld: een WhatsApp-applicatie heeft standaard geen toegang tot andere bronnen op de telefoon van een gebruiker. Als een gebruiker een foto wil verzenden met WhatsApp, moet hij WhatsApp toestemming geven voor toegang tot de camera. Hetzelfde geldt voor de microfoon, bestanden etc. De app-machtigingen worden beheerd door iOS en Android en we kunnen ze controleren in de Instellingen-app.
Maar dat betekent niet dat je absoluut veilig bent en dat er geen virussen op je apparaat kunnen komen. Soms laten we zelf virussen toe op onze apparaten door onbetrouwbare apps te installeren. Hoe kan je dit voorkomen? Door alleen apps te installeren uit officiële app-stores (App Store voor iPhone of Google Play voor Android-toestellen). En zelfs dan zijn er nog verschillen tussen beide app-stores.
iOS legt meer beperkingen op dan Android op het vlak van wat een gebruiker kan downloaden en uitvoeren:
Hoe installeer je apps?
- Android: de gebruiker kan standaard apps downloaden uit de Google Play Store (of de Play Store van de fabrikant). De gebruiker kan ook apps van het internet downloaden en op zijn telefoon installeren. Dit wordt sideloading genoemd.
- iOS: de gebruiker kan alleen apps downloaden uit de App Store. Het is niet mogelijk om apps van een andere bron te downloaden.
Veiligheidscontroles op de herkomst van de app
- Android: app-ontwikkelaars hoeven hun identiteit niet te bewijzen aan Google voordat ze een app uploaden. Google vraagt ontwikkelaars een vergoeding van 25 dollar met hun creditcard om hun app in de Google Play store te uploaden. Helaas kunnen ontwikkelaars met slechte bedoelingen gestolen creditcards gebruiken om deze operatie uit te voeren.
- iOS: ontwikkelaars moeten zich eerst registreren bij Apple voordat ze hun app naar de store uploaden. Daarna voert Apple strenge beveiligings- en privacycontroles uit voordat de ontwikkelaar zijn applicatie kan ondertekenen en publiceren in de App Store.
Antivirussoftware
Antivirussen werken door het gedrag van andere toepassingen op het systeem te observeren en vervolgens verdacht gedrag van deze toepassingen te detecteren. Ze moeten dus toegang hebben tot informatie van andere toepassingen op het systeem om goed te kunnen werken. Dit is standaard uitgeschakeld, maar er is een belangrijk verschil tussen iOS en Android.
- Android: het is mogelijk om een toepassing de voor haar werking noodzakelijke machtigingen te geven (d.w.z. om toegang te hebben tot informatie van andere toepassingen op het systeem).
- iOS: het is onmogelijk om een app toestemming te geven om informatie van een andere app te zien. Dit maakt de prestaties van antivirussen op iOS dan ook zeer beperkt.
Samengevat
- Android: gebruikers kunnen apps van het internet downloaden op hun telefoon als ze dat willen. Android geeft waarschuwingen dat de app niet wordt vertrouwd, maar er zijn nog steeds veel onvoorzichtige gebruikers die kwaadaardige apps installeren en deze volledige rechten toekennen.
- iOS: Apple voert uitgebreidere controles uit op de ontwikkelaars die applicaties op zijn platform publiceren en op de beveiliging daarvan. Daarnaast is het niet mogelijk om apps van andere bronnen te installeren.
- Android: een antivirus kan helpen om je Android-smartphone te beschermen, maar het is geen topprioriteit. Hoewel een antivirus op je telefoon je kan beschermen tegen kwaadaardige apps, is de beste bescherming nog steeds om nooit iets te downloaden dat niet uit de officiële Play Store komt.
- iOS: aangezien Apple veel strengere controles uitvoert op wat in hun store wordt gepubliceerd en het feit dat het niet mogelijk is om voldoende machtigingen te geven aan een antivirus-app om goed te laten werken, is antivirussoftware niet nuttig op dit ogenblik.