Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Houd je besturingssysteem up-to-date

Google waarschuwt ons voor een zwakke plek in Android. Wat precies? Hackers kunnen de controle over je toestel overnemen zonder dat je ergens op hebt geklikt. Denk er daarom aan je toestellen te updaten. 

Opgepast als je een smartphone of tablet gebruikt die met een van volgende Android-versies werkt: Android 11, 12, 12L, 13 en 14. Zij blijken kwetsbaarder te zijn dan andere toestellen. Om ons in de val te lokken vragen hackers ons vaak om een bepaalde actie uit te voeren zoals het downloaden van een bestand. Maar hier is dat niet het geval ..."De door Google gemelde zwakke plek is de 'zero-click'. Dat wil zeggen dat je nooit wordt gecontacteerd en dat de hackers de controle over je toestel kunnen overnemen zonder dat je ergens op hebt geklikt. Over deze tool zijn er momenteel geen precieze details beschikbaar, maar deze 'zero-click'-techniek stelt de hackers in staat om op afstand een code te gebruiken", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Google heeft niet gepreciseerd of er al misbruik is gemaakt van deze zwakke plek, maar deze kwetsbaarheid mag niet al te licht worden opgevat. Er werd daarom een update uitgerold om dit veiligheidslek te dichten.  "Niet alle toestellen kunnen er onmiddellijk over beschikken. Onze smartphones en tablets hangen immers af van verschillende fabrikanten en het is dus hun taak om de update voor hun toestellen uit te rollen." 

Controleer zelf 

Onze commissaris raadt je dus aan om naar de instellingen van je toestel te gaan om te kijken of deze update beschikbaar is. "Open de instellingen en selecteer de tab 'Systeem'. Klik in deze inhoud op 'Systeemupdate' en dan ontdek je of die update beschikbaar is. Als deze update niet aangeboden wordt, raden we je aan om een mobiel antivirusprogramma te installeren." Want hoewel ontwikkelaars een basisbeschermingsoplossing bieden, zijn er updates nodig om ons te beschermen tegen nieuwe bedreigingen ... 

 

Bron: Federale Politie

 

volledige breedte