Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Geniet ook in 2021 van het leven online!

Met deze 5 tips ben je een alvast een stuk veiliger op het internet

2020 was een jaar met veel tegenslagen. Cybercriminelen en oplichters toonden bovendien geen genade.  Ze maakten misbruik van de situatie en viseerden vooral thuiswerkende mensen, online shoppers en internetgebruikers die net iets te goedgelovig zijn. Met deze 5 eenvoudige tips ben je hen te snel af. Denk erom: de beste beveiliging ben je zelf!

1. Denk 2 keer na voor je op een link klikt

Ook cybercriminelen maken voornemens. Ongetwijfeld willen ze in 2021 nog meer geld verdienen en nieuwe slachtoffers maken. Dit doen ze vooral door je te bestoken met valse berichten of phishing. In die berichten stoppen ze links.  Ze willen niets liever dan dat je daar op klikt want ze brengen je rechtstreeks naar een valse website waar ze je gegevens achterhalen of zelfs je bankrekening plunderen.

Klik dus niet op links in berichten, maar stuur die berichten door naar [email protected].  Wij kunnen de links naar de valse website dan laten blokkeren.

Meer informatie over phishing vind je hier.

2. Gebruik tweestapsverificatie

Een sterk wachtwoord gebruiken is goed, maar tweestapsverificatie gebruiken is 100 keer beter. Met tweestapverificatie kan je ongewenste personen buiten houden, zelfs al kennen ze je wachtwoord. Tweestapsverificatie of Two Factor Authentication (2FA) is een eenvoudige oplossing om je accounts beter te beschermen. Gebruik het waar dat mogelijk is. Het is eenvoudig en veilig.

Meer informatie over tweestapsverificatie vind je hier.

3. Gebruik een wachtwoordkluis

Wil je écht een zeer goed voornemen voor 2021 ? Installeer dan een wachtwoordkluis. Deze kluis houdt al je accounts en hun bijhorende wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Op die manier hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Eenvoudig en veilig.

Meer informatie over een wachtwoordkluis vind je hier.

4. Voer regelmatig updates uit

Geef cybercriminelen in 2021 niet de kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens door regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s en je apps. Sluit je toestellen dagelijks af. Bij het opstarten worden updates immers meestal automatisch uitgevoerd.

Meer informatie over het maken van updates vind je hier.

5. Geniet van het internet, maar wees niet naïef

De beste beveiliging ben je zelf! Wees altijd op je hoede als je een e-mail, telefoontje of tekstberichtje krijgt dat je niet onmiddellijk verwacht. Is de aanbieding te mooi of heb je zogezegd recht op een premie? Word je onder druk gezet om snel een beslissing te nemen of een betaling te doen? Krijg je een plotse vraag van een familielid of een vriend in nood? Of word je gecontacteerd door iemand die je ongevraagd hulp aanbiedt voor een computerprobleem waarvan je niet eens wist dat je het had?  Laat je niet vangen. Heel vaak gaat het om oplichters.

 

Onze beste wensen voor een cyberveilig 2021!

 

volledige breedte