Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Happy World Password Day

Vandaag is het World Password Day. 

Te veel mensen beschermen hun accounts zoals bv. een Facebook-, Twitter- of Instagramaccount enkel met een wachtwoord. En vaak dan nog met eenvoudige combinaties zoals 123456, azerty, de naam van een huisdier of je naam en geboortejaar. Dat is geen goed idee, want iemand die je een beetje kent, kan ze misschien wel raden.  Er bestaan ook computerprogramma’s die alle mogelijke combinaties van letters en cijfers aan een duizelingwekkende snelheid uitproberen totdat ze de juiste combinatie gevonden hebben.  Een dergelijk programma kan korte wachtwoorden in enkele minuten of zelfs seconden raden.

Om je accounts beter te beschermen, moet je het anders aanpakken.  Vergeet die wachtwoorden en volg deze tips:

5 wachtwoordtips van Safeonweb

1. Gebruik tweestapsverificatie (2FA)

Een wachtwoord is goed maar een tweede beschermingsfactor is beter. Tweestapsverificatie maakt gebruik een wachtwoord in combinatie met iets dat je hebt (bv. een gsm) of iets dat je 'bent' (bv. vingerafdruk). In de eerste stap log je met je wachtwoord in bij je account (Facebook, Twitter, Google, Microsoft…). In de tweede stap stuurt die account bv. een code naar je gsm die je invult om toegang te krijgen tot je account. 

2. Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.  Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

3. Gebruik een wachtwoordkluis

Wachtwoorden onthouden is een hele klus.  Gebruik daarvoor een online wachtwoordkluis of ‘password manager’.  Je vindt ze in alle soorten, gratis en betalend.

4. Verklap je wachtwoord aan niemand

Wachtwoorden delen is nooit een goed idee. Je weet nooit wat er gebeurt met je wachtwoord en misbruik is nooit veraf. Kleef zeker geen post-it met het wachtwoord aan je scherm. Het is ook niet veilig om wachtwoorden te bewaren in een e-mail of in een document op je computer of smartphone. 

5. Kies een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is een lang wachtwoord.  Vanaf 13 karakters zit je goed. Zorg voor een mix van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens en je hebt het perfecte wachtwoord. 

 

Kolom
volledige breedte