De FSMA waarschuwt opnieuw voor beleggingsfraude via valse websites. Lees hier het volledige persbericht van de FSMA:
19/12/2024, Het Belgische publiek wordt opnieuw benaderd door vennootschappen die zogenaamde beleggingen in allerlei goederen aanbieden. Daarbij worden vaak zeer hoge rendementen beloofd. Wees echter voorzichtig: hoe aanlokkelijk die aanbiedingen ook lijken, vaak schuilen er oplichters achter.
Slachtoffers hebben de FSMA gemeld aanbiedingen te hebben ontvangen die worden voorgesteld als alternatief voor klassieke spaarproducten (met name beleggingen in edelmetalen en cryptomunten), met zeer hoge rendementsperspectieven. Achter die aanlokkelijke aanbiedingen schuilen echter vaak oplichters die maar één doel voor ogen hebben: u uw spaargeld afhandig maken.
Vaak worden de slachtoffers van dat soort fraude telefonisch en per e-mail gecontacteerd. Meestal volgen die contacten op de verspreiding van reclame op het internet, meer bepaald op sociale netwerken en valse informatiesites.
Wees steeds op uw hoede wanneer u het voorstel krijgt om te beleggen in alternatieve beleggingsproducten in plaats van in klassieke spaarproducten. Die beleggingsaanbiedingen kunnen onder de financiële reglementering vallen waarop de FSMA toezicht houdt. Zij mogen dus niet onder om het even welke voorwaarden aan het publiek worden aangeboden!
De voorbije weken ontving de FSMA meldingen over:
- Estoque Invest (estoque-invest.com)
- Ezio Capital (https://eziocapital.com/)
Het is deze vennootschappen niet toegestaan om beleggingsdiensten aan te bieden op Belgisch grondgebied.
De FSMA raadt dan ook ten zeerste af om in te gaan op aanbiedingen van financiële diensten door deze vennootschappen, en om geld te storten op rekeningnummers die zij opgeven.
Om fraude te vermijden, raadt de FSMA de beleggers aan om:
- steeds de identiteit te controleren van de vennootschap die hun een belegging aanbiedt (handelsnaam, land van vestiging, maatschappelijke zetel, enz.). Vertrouw nooit een vennootschap die u niet duidelijk kan identificeren.
- steeds na te gaan of de vennootschap over de vereiste vergunningen beschikt. Daarvoor is een eenvoudige opzoeking op de website van de FSMA al voldoende. Let op! Wees steeds op uw hoede voor vennootschappen die zich als andere gereglementeerde vennootschappen voordoen, hoewel ze geen enkele band met die vennootschappen hebben (‘cloned firms’). Om deze vorm van fraude te vermijden, wordt de beleggers aangeraden om de e-mailadressen of de contactgegevens van de betrokken vennootschappen grondig te onderzoeken.
Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden. Aarzel niet om, bij de minste twijfel en vóór u een (bijkomende) betaling uitvoert, de FSMA rechtstreeks te contacteren via het contactformulier voor consumenten op haar website. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen als u in aanraking komt met een verdachte vennootschap waarover de FSMA nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.
Als u het slachtoffer bent geworden van beleggingsfraude, raadt de FSMA u aan om klacht neer te leggen bij de lokale politie of bij de gerechtelijke autoriteiten.