Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor links die je per e-mail, sms of op andere wijze ontvangt

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wees zeer voorzichtig met links die je per e-mail, sms of een ander mailingsysteem ontvangt. Klik nooit op een link zonder de herkomst ervan te kennen.  Deze berichten hebben soms de vorm van een prijs, een wedstrijd of zogenaamde "officiële" e-mails waarin je wordt uitgenodigd een document te raadplegen. Wat de vorm ook is, één ding is zeker: het is waarschijnlijk een scam. 

Hieronder volgen enkele voorbeelden.

false link
volledige breedte
false link 2
volledige breedte
false link 3
volledige breedte

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.

Hoe werkt dit?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website. Vul je daar je persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geef je de oplichters vrije toegang tot je bankrekening of tot een andere account.

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als je dat doet, dan kan de fraudeur een virus op je toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al je contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen,…

Bescherm jezelf en anderen bij phishing

Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht. Maar samen zijn we oplichters te slim af.

  • Klik niet op links of bijlages in het bericht
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een SMS volstaat een screenshot)
  • Verwijder het bericht
volledige breedte
volledige breedte