Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Heb je een lening nodig? Pas op voor valse leningen

De stijgende energieprijzen, de kosten van het dagelijkse leven en de economische crisis dwingen mensen op zoek te gaan naar alternatieve manieren om schulden af te betalen of om de dagelijkse kosten te betalen. Ook oplichters zijn zich daarvan bewust. Ze laten geen kans onbenut om de meest kwetsbaren in de val te lokken. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft 28 frauduleuze kredietverstrekkers geïdentificeerd en stuurt een waarschuwing naar iedereen die op zoek is naar een lening.

Om hun slachtoffers te bereiken, gebruiken de oplichters e-mail, sociale netwerken of advertenties. Eens ze in contact komen met de persoon, hebben ze uitstekende argumenten om je te overtuigen:

  • Grote bedragen lenen tegen een lage rente;
  • Geen achtergrondcontrole (uitstaande leningen, tijdige betaling, enz.).

Deze oplichters vragen je eerst om een verzekeringspremie te betalen. Eenmaal betaald, verdwijnen ze en zal je het betaalde bedrag nooit meer terug zien.

Waar moet je op letten?

  • Wees op je hoede als je op het internet of via sociale media uit het niets een voordelig kredietvoorstel krijgt.
  • Kredietvoorstellen met bijzonder gunstige voorwaarden (zeer hoog bedrag ondanks jouw financiële situatie, zeer lage rentevoet, zeer lange aflossingstermijn, enz.), vooral als erkende kredietverstrekkers dergelijke kredieten normaal niet verlenen, zijn verdacht.
  • Kijk uit als de kredietgever je vraagt een bedrag te betalen om bepaalde kosten te dekken. Bijvoorbeeld een verzekeringspremie in geval van niet-terugbetaling van de lening, aanvraagkosten, enz.

Controleer of de kredietverstrekker over de nodige vergunning of registratie beschikt. Je kan dit gemakkelijk nagaan via de zoekmachine die de FSMA op haar website ter beschikking stelt.

Vergeet niet om de persoon op te zoeken via de gebruikelijke zoekmachines, de recensies te lezen en waakzaam te blijven. Sommige positieve beoordelingen kunnen ook nep zijn om je te misleiden.

Wat als je twijfelt?

  • Bij twijfel en vooraleer je (nieuwe) betalingen verricht, aarzel niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via haar contactformulier voor consumenten.
  • Aarzel niet om de FSMA te verwittigen als je in contact komt met een verdacht bedrijf waarvoor de FSMA nog niet waarschuwt.
volledige breedte
volledige breedte