Het bezit van een smartphone is tegenwoordig heel gewoon. Het aantal toepassingen en de manier waarop we ze in ons dagelijks leven gebruiken is fors toegenomen (denk aan onze communicatie via sociale netwerken, berichtenapps, streaming, het delen van foto's, enz.)
Deze ontwikkeling is ook cybercriminelen opgevallen. Ze ontwerpen nu nieuwe virussen die specifiek gericht zijn op mobiele apparaten (zoals onlangs het geval was met het Flubot-virus, dat intussen gelukkig van de radar is verdwenen).
Het beveiligen van je smartphone is niet moeilijk (zie onze praktische tips hieronder). De belangrijkste bron van infectie van apparaten is namelijk het downloaden van bedenkelijke apps (bv. uit niet-vertrouwde app stores). Wees dus bijzonder voorzichtig als je een e-mail of sms ontvangt waarin je wordt uitgenodigd een applicatie te downloaden.
Steeds meer verbonden, steeds mobieler
Het gebruik van mobiele apparaten neemt voortdurend toe, zoals uit alle studies blijkt (meer dan 93% van de Belgische huishoudens heeft ten minste één mobiel apparaat).
Dit toenemende gebruik van mobiele apparaten kan nieuwe maatschappelijke problemen opleveren, zowel voor jongeren (die ze steeds vroeger gaan gebruiken) als voor ouderen (die in de war kunnen raken door al die nieuwe technologie). Je zou voor minder onzeker worden!
Mobiele malware: een zorgwekkend en groeiend fenomeen
Eén recent geval heeft ons wakker geschud: de verspreiding van het Flubot-virus in 2021. Het gebeurde tijdens de lock-down (op een moment dat online winkelen een boost kreeg).
Dit virus dat gericht was op Android-toestellen kwam in verschillende vormen voor, maar de meest voorkomende was het versturen van een SMS/MMS-bericht waarin jeop de hoogte werd gebracht van een zogenaamd geleverd pakketje. Deze berichten bevatten links die uitnodigden om een applicatie te downloaden van een frauduleuze app store.
Eenmaal geïnstalleerd op je smartphone is dit type virus ontworpen om toegang te krijgen tot al je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en je hele contactenlijst. Een virus dat toegnag heeft tot je smartphone kan je nummer gebruiken om berichten te sturen naar al je contacten.
- Voorkomen dat je mobiele malware downloadt
Installeer alleen applicaties uit officiële/erkende app stores
- Je smartphone beveiligen in 5 stappen
- Download applicaties alleen van vertrouwde app stores.
- Leer verdachte berichten te herkennen.
- Negeer de veiligheidswaarschuwingen niet.
- Geef slechts beperkte toegang tot toepassingen.
- Zorg ervoor dat je smartphone en applicaties altijd up-to-date zijn.
Ga voor meer advies naar https://www.safeonweb.be/nl/beveilig-mobiele-toestellen
- Als je een slachtoffer bent
- Methode 1: Herstel de fabrieksinstellingen van uw apparaat
- Methode 2: Herstart je toestel in "veilige modus" en verwijder de valse toepassing (bv. Bpost, DHL, enz.).
En vergeet niet om
- alle wachtwoorden voor accounts die je vanaf jesmartphone benadert te wijzigen.
- je contacten zo snel mogelijk te informeren.Neem contact op met je operator om extra kosten voor het verzenden van berichten te vermijden.
Ga voor meer advies naar https://www.safeonweb.be/nl/actueel/opgepast-voor-het-gevaarlijke-flubot-virus