Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Wees slimmer dan een phisher: campagne zet internetgebruikers aan tot actie tegen phishers.

Nieuwe Safeonweb campagne gelanceerd!

Hoewel steeds meer mensen phishingberichten herkennen, blijven er onnodig veel slachtoffers vallen.  In 2020 registreerde de federale politie 7502 slachtoffers van phishing.  Dat is een stijging van 204% tegenover het jaar daarvoor.

Gedurende het hele jaar 2020 werden er via phishing 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. Bovendien blijkt dat 12% van de Belgen nog nooit van phishing heeft gehoord. Bij jongeren loopt dit percentage op tot maar liefst 30% (Febelfin, 2021). Deze cijfers wijzen op een blijvend risico voor potentiële slachtoffers, zeker met de eindejaarsperiode voor de deur. Ook op populaire koopdagen zoals ‘Black Friday’ slaan phishers massaal toe. Ze spelen in op de actualiteit en worden alsmaar talrijker en inventiever. Daarom lanceert Safeonweb een nieuwe campagne.

Installeer de Safeonweb app en je hebt altijd actuele info op zak

De centrale boodschap van de campagne is: Wees slimmer dan een phisher!

De campagne wil de aandacht vestigen op een gloednieuwe app die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De informatie die de app verspreidt, is het resultaat van een nauwkeurige analyse van de duizenden berichten die Safeonweb dagelijks binnenkrijgt. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store. Dit is een unieke samenwerking tussen alerte burgers en een snelle overheid.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland).
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.
  • Stuur verdachte berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be 
banner
volledige breedte
volledige breedte