Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cryptomunten en cyberveiligheid

Cryptomunten zijn virtuele munten. Er bestaan momenteel honderden cryptomunten maar de bekendste variant is de Bitcoin. De publieke aandacht voor Bitcoin is de jongste tijd sterk gestegen. Investeren in cryptomunten is populair, maar het zorgt er ook voor dat meer mensen opgelicht worden. Bescherm jezelf met deze tips:

  • Wie wil investeren in Bitcoin neemt het best contact op met zijn of haar bank. Banken kunnen advies geven rond de mogelijk beleggingsrisico's, en informeren je over veilige platformen om cryptomunten te kopen. 
  • Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, doe dan een aangifte bij de politie.
  • Indien je rechten als consument of onderneming niet werden gerespecteerd, of als het slachtoffer bent van misleiding, bedrog, fraude of oplichting, kan je terecht bij https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom
Cryptomunten en phishing

Hackers gebruiken cryptocurrency en bitcoin als lokaas om je naar websites te leiden die je bankgegevens stelen of in staat zijn om virussen te installeren op je computer:

  • Cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema's ons interesseren. Wees daarom steeds op je hoede wanneer je verdachte berichten krijgt met links over een actueel onderwerp. Bitcoin komt voortdurend in het nieuws en is daarom een geliefd onderwerp voor cybercriminelen.
     
  • Phishers leiden slachtoffers om de tuin met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Berichten die je beloven snel rijk te worden met Bitcoin vertrouw je best niet.

Leer valse berichten herkennen en voorkom dat je slachtoffer wordt van phishing. 

Onderaan vind je enkele voorbeelden van phishingberichten rond Bitcoin. 

FOD Economie waarschuwt: "Snel rijk met cryptomunten of alles kwijt met corrupte munten?"

Dit jaar werd al bijna 2,2 miljoen euro aan verloren bedragen gerapporteerd bij het Meldpunt van de FOD Economie en bij de FSMA door minstens 118 slachtoffers. En dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Voor meldingen van fraude geldt er namelijk een dark number van 96%: slechts 4% van de fraude wordt gemeld. De totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt dan zo’n 130 miljoen euro. [BRON: FOD Economie]

Volg de tips van FOD Economie om oplichting met cryptocurrency te vermijden: 

  1. Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de website gekend staat voor fraude op temooiomwaartezijn.be. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren.
  4. Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Meer informatie 

Cryptomining en cryptojacking

Om een Bitcoin of een andere cryptomunt te verkrijgen en dus geld te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie (CPU) vereisen. Voor deze berekeningen wordt een computer of smartphone beloond met Bitcoins. Dit proces wordt cryptomining genoemd.

Aangezien het aantal berekeningen, nodig om geld te verdienen, zeer hoog is, zijn steeds meer toestellen nodig om deze berekeningen uit te voeren. Net daarom proberen miners toegang te krijgen tot jouw toestel om het dan zonder jouw medeweten te kunnen gebruiken om cryptomunten te verzamelen. Wanneer dit gebeurt spreken we over cryptojacking.

Volg de tips in 'Mijn toestel wordt gebruikt voor cryptojacking' om te weten of je toestel misbruikt wordt voor cryptojacking en hoe je dit kan voorkomen. 

Te laat! Je hebt je gegevens wel doorgegeven?
  • Waarschuw je vrienden dat je een vals bericht hebt gedeeld of doorgestuurd
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk. Verander het op alle plaatsen waar je het gebruikt.
  • Als je  credit- of bankcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland)
  • Contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kan worden.
  • Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, doe dan een aangifte bij de politie.
  • Stuur het verdachte bericht waarin je geklikt hebt door naar verdacht@safeonweb.be
bitcoin
links uitlijnen
bit
links uitlijnen
bit
links uitlijnen