Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om hun slag te slaan. Tips voor een veilig surfgedrag veranderen daarom regelmatig. Sommige adviezen zijn achterhaald en geven een vals gevoel van veiligheid. Vandaag ontkrachten we mythe 1: “een https-website is altijd veilig”.
Wie surft op het internet doet er goed aan om te controleren of een website beveiligd is met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit kan je zien aan het slotje in de adresbalk of de ‘s’ in https. Websites met SSL worden daarom ook wel https-websites genoemd, in tegenstelling tot http-websites.
Heel wat internetgebruikers geloven dat een website met https dus altijd veilig is, er staat tenslotte een groen slotje, toch? Maar dit klopt niet altijd. Om te begrijpen waarom dit niet zo is, is het belangrijk om te weten wat dit SSL-beveiligingscertificaat juist doet.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
De informatie die je verzendt of ontvangt via een https-website is enkel zichtbaar voor jou en deze website.
Dit is goed nieuws. Want wanneer je je wachtwoord opgeeft of betalingen uitvoert, ben je zeker dat anderen niet met je gegevens kunnen lopen. Tenminste: als de website waar je je gegevens ingeeft, ook betrouwbaar is. En daar zit een addertje onder het gras.
Ook cybercriminelen kunnen een SSL-certificaat aanvragen voor hun valse website. Ze geven je een vals gevoel van veiligheid om meer slachtoffers te maken. Ook al wordt de gegevensstroom tussen de website en jou beveiligd, je gegevens komen uiteindelijk in slechte handen terecht.
Wees altijd voorzichtig met het delen van belangrijke gegevens, ook als je ‘https’ ziet. Kijk naar de adresbalk om te controleren of je op de site bent die je wilt bezoeken. Leer valse websites herkennen.
Een http-website mag je terecht altijd wantrouwen.