Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Vergeet je wachtwoord!

Ja, ik meen het echt.

Wachtwoorden zijn niet meer van deze tijd.  Jammer genoeg kunnen we er niet altijd omheen en moeten we dagelijks nog verschillende keren een wachtwoord invoeren. Maar als het van mij afhangt, mag je je wachtwoorden gewoon vergeten.

We weten dat mensen nog steeds wachtwoorden als 1234, wachtwoord of azerty gebruiken om welke reden dan ook. Je kan het gemakkelijk onthouden en je vindt dat je toch niets te verbergen hebt.  Nochtans is dat geen goed idee, want iedereen kan zo’n wachtwoorden wel raden. En als we dan wel lange en ingewikkelde wachtwoorden gebruiken, dan levert dat veel ergernissen op: je kan ze moeilijk onthouden of je typt ze verkeerd. 

Op de koop toe vertellen wij, de cyberveiligheidsexperts, dan nog dat zelfs sterke wachtwoorden niet helemaal veilig zijn.  Ook sterke wachtwoorden kunnen gestolen en gebruikt worden om toegang te krijgen tot jouw accounts.  Als jij een sterk wachtwoord invoert op een website, en die website wordt gehackt, dan kan het zijn dat jouw wachtwoord daar gestolen wordt. Criminelen verkopen deze gegevens aan elkaar door en gebruiken die om jouw accounts binnen te dringen. 

Kan je daar dan echt niets aan doen?

Gelukkig wel. Maak gebruik van tweestapsverificatie.  Je kent het zeker en hebt het waarschijnlijk al gebruikt om in te loggen of om bankverrichtingen te doen.  Bij tweestapsverificatie gebruik je niet één maar twee stappen om in te loggen.  Je voert bv. een wachtwoord in en je krijgt vervolgens een ‘responscode’ toegestuurd via sms of op een token zoals de kaartlezer van je bank. Of je identificeert je met je vingerafdruk en een code… Als je wachtwoord dan gestolen wordt, kan een crimineel er niets mee aanvangen, want die 2de stap of factor heeft hij niet in zijn bezit.

Met de campagne van dit jaar willen we elke internetgebruiker aanmoedigen om tweestapsverificatie te gebruiken waar mogelijk.  Het is een extra stap, maar die is niet moeilijk. En het belangrijkste van al: je accounts zijn veel beter beveiligd.

Nu vraag je je misschien af waarom je wachtwoorden mag vergeten?

We vertellen hier net dat je regelmatig wel nog wachtwoorden zal moeten gebruiken. Wel, er bestaat een heel eenvoudige manier om je wachtwoorden te kiezen en te bewaren, namelijk in een online wachtwoordkluis. Zo een wachtwoordkluis is echt een geweldige uitvinding.  Ze bewaart je wachtwoorden en ze maakt ook heel sterke wachtwoorden voor jou. De kluis zelf bescherm je met een sterk wachtwoord.  Dat is het enige wachtwoord dat je moet onthouden.  Sommige wachtwoordkluizen open je met een vingerafdruk, dan moet je dus echt helemaal geen wachtwoord meer onthouden.

Ontdek hier onze campagne.

 

Miguel De Bruycker, Directeur Centrum voor Cyberveiligheid België