Zoals je misschien wel weet, is oktober de maand van de cyberveiligheid. De gelegenheid om op te roepen tot voorzichtigheid bij het gebruik van je smartphone. Ziehier onze tips!
In ons land vindt 38% van het internetverkeer via een smartphone plaats. Met een smartphone kan je niet alleen telefoneren, maar ook je mails checken, je financiën beheren of je ontspannen. Velen onder ons gebruiken de smartphone echter niet alleen voor privédoeleinden, maar ook voor professionele doeleinden. Voorzichtigheid is dus opnieuw en meer dan ooit geboden. "Het is nodig alert te zijn, want heel wat applicaties hebben toegang tot de inhoud van alle op de telefoon actieve applicaties. Een eerste tip is in de instellingen na te kijken welke toestemmingen je de applicaties hebt gegeven. Hierdoor kan je vermijden dat persoonlijke of professionele informatie toegankelijk is en extern kan worden gedeeld", aldus commissaris Olivier Bogaert.
Deactivering en bescherming
Je schakelt best ook de geolokalisatie uit als die niet noodzakelijk is voor de werking van een applicatie. Op die manier zullen je gewoonten en je plaatsen van voorkeur niet worden geregistreerd. Denk er ook aan de surfgeschiedenis te wissen en de applicaties na gebruik uit te schakelen. Wanneer ze op de achtergrond blijven draaien, kunnen ze immers allerlei informatie over je delen.
Wat het werk betreft, kan je bepaalde bestanden op een veilige plek bewaren. "Er zijn toepassingen waarmee je ze kan beschermen door bijvoorbeeld een versleutelde map aan te maken waarin ze veilig zijn. Maar vergeet nooit eerst informatie in te winnen over de applicaties die je wenst te installeren", waarschuwt onze expert cyberveiligheid.
Laatste tips: ga regelmatig na of er een systeemupdate van je smartphone beschikbaar is en aarzel nooit om beschermingssoftware te installeren om virussen en spionagesoftware te weren.
Bron: Federale politie
Video: Enkel beschikbaar in het Frans.