Sociale media zijn het doelwit van hackers die hierop hun malware verbergen. Enkele voorbeelden ...
Hackers gebruiken voortdurend nieuwe technieken. Toch blijven de sociale media bij hen in trek omdat ze hierop bijvoorbeeld malware kunnen installeren. "We beginnen met het programma dat automatisch berichten post op je profiel. Allerlei thema's die bijvoorbeeld inspelen op gebeurtenissen zoals een natuurramp of grappige afbeeldingen of filmpjes moeten je nieuwsgierigheid wekken of je aandacht trekken. Je vrienden denken dat jij het bericht hebt gepost en zullen er zonder argwaan op klikken", legt commissaris Olivier Bogaert uit. Hackers profiteren dus van het groepseffect. Als je met dit fenomeen te maken krijgt, zet dan zeker een waarschuwingsbericht op je account.
Hackers kunnen ook gebruikmaken van Facebook Messenger. Het bericht kan eruitzien als een waarschuwing die van het sociale medium komt. "Je wordt gewaarschuwd voor een gevaar en dringend verzocht je account bij te werken. De link leidt naar een pagina waarop je opnieuw moet inloggen. Zo bemachtigen hackers je login en paswoord."
Niet te veel details ...
Een andere techniek waarmee hackers je in de val proberen te lokken, is je uitnodigen om een spel of applicatie te ontdekken. "Deze uitnodiging kan van een virus komen dat op het profiel van een van je vrienden is geïnstalleerd. Je moet je vriend/vriendin hiervan op de hoogte brengen zodat hij/zij met een antivirusprogramma zijn/haar computer of smartphone grondig kan analyseren. We raden trouwens aan dit regelmatig te doen", waarschuwt de commissaris.
Om zoveel mogelijk uit het vizier van hackers te blijven, moet je ervoor zorgen dat de informatie op je profiel beperkt blijft. "Vermeld nergens je telefoonnummer of de scholen die je hebt bezocht. Geef ook geen informatie over je reisdata en -bestemming noch over je recente aankopen", besluit Olivier Bogaert.
Dit fragment is enkel in het Frans beschikbaar.