Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen : De ene ChatGPT kan een andere verbergen!

ChatGPT, de chatbot waar je niet omheen kunt, interesseert duidelijk heel veel mensen. Terwijl sommige studenten en academici steeds meer geneigd zijn deze AI-software voor hun werk te gebruiken, is de tool ook in trek bij cybercriminelen.

Een woordje uitleg.

Onderzoekers van Kaspersky, een bedrijf gespecialiseerd in de beveiliging van informatiesystemen, hebben onlangs ontdekt dat er momenteel een valse 'ChatGPT'-applicatie op sociale netwerken circuleert. Hackers hebben immers valse groepen gecreëerd onder de naam van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, en de netwerken overspoeld met advertenties om zoveel mogelijk mensen aan te trekken en te laten reageren. In die groepen verspreiden cybercriminelen een groot aantal berichten met een link naar een valse applicatie.

Door op deze link te klikken, komen geïnteresseerden terecht op een pagina die de site van OpenAI perfect nabootst. Wanneer ze de inhoud ervan overlopen, worden ze uitgenodigd een installatiebestand te downloaden. Opgepast, hier ligt de val! Het bestand in kwestie bevat in werkelijkheid een Trojaans paard dat discreet de computer van het slachtoffer binnendringt om alle cookies te verzamelen die op de harde schijf zijn opgeslagen. Die kleine bestanden bevatten immers een massa waardevolle informatie voor criminelen!

Maar dat is niet alles: de malware die op de computer van de onfortuinlijke gebruiker is geïnstalleerd, zal ook de logins en wachtwoorden van zijn Facebook-, TikTok- en Google-accounts achterhalen. De hackers kunnen ook gemakkelijk toegang krijgen tot de professionele accounts van hun slachtoffer en vervolgens, dankzij de informatie die ze hebben verzameld, toegang krijgen tot de servers van diens werkgever en heel wat gegevens bemachtigen. Die kunnen ze vervolgens verhandelen op het darkweb door zich te laten betalen met cryptocurrencies. Ons advies is dus duidelijk: wees extra voorzichtig op je sociale netwerken, want de ene ChatGPT kan een andere verbergen!

Bron: Federale Politie