Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Nog een cadeautje nodig? Shop nu snel en veilig online!

Wie last minute cadeautjes zoekt, kan online zeker nog wat leuks vinden.  Als je gehaast bent, maak je soms fouten en loop je sneller in de val van oplichters. Hou daarom altijd onze 6 tips bij de hand als je online gaat shoppen. 

1. Gebruik je gezond verstand

Wees kritisch en geloof niet in sprookjes. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Let op voor producten die aangeboden worden aan ongelooflijke prijzen en hoed je voor websites waar het product aan een bodemprijs aangeboden wordt.

2. Controleer het webadres

Let goed op voor valse websites. Er zijn criminelen die je op een slinkse manier trachten te misleiden. Dat doen ze door de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel subtiel te veranderen

3. Geen slotje, geen aankoop

Een goede manier om te controleren of een website veilig is, is zien of de url – dat is wat je intypt in je browser  om naar een website te surfen – begint met https:// en niet met http:// Die ‘s’ staat voor ‘secure’ of veilig.

4. Gebruik betrouwbare draadloze netwerken

Wees voorzichtig wanneer je buitenshuis verbindt met gratis openbare wifi

5. Hou alles up-to-date

Zorg dat jouw computer en andere toestellen waarmee je online gaat, en het besturingssysteem ervan altijd up-to-date zijn.  

6. Kies voor winkels met een keurmerk

Controleer of je op de website een keurmerk vindt dat aangeeft dat het een veilige webshop is. In België is dat BeCommerce

 

Lees meer over veilig online shoppen. 

volledige breedte