Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Maak back-ups!

Een back-up is een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Met een back-up kan je je gegevens terugzetten als je een virus hebt of als een ransomware of gijzelvirus de toegang tot je gegevens blokkeert en er geld voor vraagt.

Ook bij diefstal, verlies of technische problemen, is het een geruststelling om een back-up te hebben. Je kan dan het hele systeem opnieuw (laten) installeren en je gegevens terug plaatsen.

Enkele tips:

  • Maak een back-up van de bestanden die belangrijk zijn voor jou. Dit kunnen bestanden op je computer of laptop zijn, maar denk ook aan bestanden (bv. foto's) op je smartphone of tablet.
  • Zorg dat er voldoende 'afstand' is tussen je bestanden en de back-up. Koppel je back-up minstens los van je computer. Een back-up in de cloud is een goede keuze omdat die voor afstand zorgt. 
  • Maakt liefst meerdere back-ups (bv. één in de cloud en één op een externe harde schijf )
  • Test je back-up. Kan je hem eenvoudig en kosteloos terug plaatsen?
Back-up op een externe harde schijf of bij een online dienst?

Bij een online dienst ‘in de cloud'

Je kan een back-up maken bij een aanbieder van opslagruimte in de cloud. Er bestaan verschillende van dergelijke online diensten die een back-up van je gegevens maken. 

Voordelen

  • Je kan je overal en op elk toestel aanmelden. Je hebt je back-up dus altijd bij de hand.
  • Je kan regelmatig een automatische kopie laten maken zonder dat je er aan moet denken.
  • Het is gratis tot een bepaalde opslagcapaciteit. De gratis opslagcapaciteit varieert tussen 2 en 10 GB. Bijkomende opslagcapaciteit is betalend.

Nadelen

  • Soms kan het gebeuren dat de ransomware ook je data in de cloud heeft versleuteld.  Steeds meer cloud providers zijn zich hier van bewust en zoeken naar oplossingen.  Ze bewaren bv. verschillende versies waardoor je steeds een eerdere versie die nog niet versleuteld is, kan terug plaatsen.
  • Je houdt je gegevens niet in eigen beheer. Bekijk de voorwaarden voor beveiliging van je gegevens in de cloud zorgvuldig.
  • Als je veel gegevens kopieert, kan je dit het best uitvoeren wanneer je onder Wifi bent om het dataverbruik via je internetverbinding te beperken.

Op een externe harde schijf

Je kan een back-up maken op een externe harde schijf. Bewaar deze op een veilige plek en koppel de schijf altijd los van je toestel of netwerk. Bij een besmetting met een virus dat je gegevens gijzelt voor losgeld, vermijd je dat ook je reservekopie geblokkeerd wordt.

Voordelen

  • Je houdt je gegevens in eigen beheer. 
  • Je kan ze snel zelf terug plaatsen.

Nadelen

  • Je moet er regelmatig zelf aan denken om verbinding te maken met je harde schijf en een back-up te maken.
  • Je reservekopie ligt fysiek vaak op dezelfde plaats, er is dus geen extra kopie bij brand of inbraak.
Aan de slag

Welke Cloud opslagruimte kiezen?

Er zijn veel betrouwbare aanbieders van cloud opslagruimte op de markt. De keuze hangt af van de soort en hoeveelheid gegevens die je wil bewaren en van je wensen of eisen.

Wij raden aan om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Het aanbod verandert (en verbetert) voortdurend.  Bekijk in ieder geval of de mogelijkheid bestaat om verschillende versies te bewaren en terug op te vragen. Dat is belangrijk wanneer je slachtoffer bent van een ransomware. 

Enkele producten*

  • Dropbox 
  • Google Drive 
  • OneDrive 
  • Sync 
  • Box en iCloud zijn eveneens bekende en degelijke producten maar bieden in de gratis versie niet de mogelijkheid om verschillende versies te bewaren (oktober 2018).

Hoe een back-up maken?

Meer info per besturingssysteem:

Test je back-up

Je hebt alles voorzien om een back-up te maken? Perfect! Test dan zeker of die werkt: probeer een bestand of map van je back-up naar je toestel terug te zetten. Kijk altijd of je nieuwe bestanden gekopieerd worden naar je back-up.

maak back-ups
volledige breedte

Disclaimer: Waarom deze producten?

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) vond op basis van objectieve criteria een aantal bestaande producten die momenteel op de markt zijn.

Het CCB aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade als gevolg van het downloaden en het gebruik van deze programma's. Het wordt aanbevolen dat gebruikers deze programma's alleen downloaden op de officiële website van de ontwikkelaars.

Daarnaast kan het CCB niet aansprakelijk gesteld worden, ten aanzien van gebruikers of derden, voor de mogelijke geleden directe of indirecte schade, veroorzaakt door eventuele fouten in updates, of door het verzamelen of interpreteren van de informatie die ze aanbieden.

Het CCB kan in geen geval aansprakelijk gehouden worden in het geval van tijdelijke onderbreking of storing van het systeem van de gebruiker.

3
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3