Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor valse e-mails die circuleren in naam van e-Box

Wij kregen deze week duizenden klachten over valse e-mails die uit naam van My e-Box zijn verzonden. De mail stelt dat je verschillende berichten in je e-Box hebt ontvangen. Pas op, het is een valstrik. 

fake ebox
volledige breedte

Hoe herken je valse berichten?

  • Lees de mail zorgvuldig en let op spelfouten. Spelfouten wijzen er vaak op dat het om oplichting gaat.
  • De taal van de mail is ook belangrijk: als je Nederlandstalig bent, zal e-Box je nooit berichten in het Frans sturen en omgekeerd.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender.
  • Controleer de link ZONDER erop te klikken. Beweeg je muis over de knop "Ga naar mijn-eID". Onderaan zie je de url van de website. In deze url moet je het "domein" bekijken.  Het domein is wat net voor '.be' staat.  Als dit domein 'belgium' is (zoals hier: https://mycitizenebox.belgium.be/myebox/?lang=fr), word je naar de echte My e-Box website geleid.  Als er iets anders voor .be staat, is het domein nep en moet je niet klikken. Je zal zien dat de link niet naar je e-Box leidt. Klik niet en stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.
  • De toon van de mail moet ook de aandacht trekken. Je wordt hier aangesproken met "geachte relatie". Dit is een onpersoonlijke manier om burgers aan te spreken en dit is verdacht.


Wat moet je doen als je niet zeker bent?


Surf naar https://myebox.be.  Hier kun je veilig inloggen op Mijn e-Box en controleren of je een nieuw bericht hebt ontvangen.

 

Nuttige link


Hoe een URL controleren?

 

volledige breedte
volledige breedte