Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen: Slachtoffer van cryptojacking?

Om een Bitcoin of een andere variant van cryptovaluta te verwerven, moet een computer zeer veel berekeningen doen waarvoor een grote hoeveelheid energie nodig is.  Een computer of smartphone die deze berekeningen doet, zal beloond worden met Bitcoins. Dit proces staat bekend als cryptomining.

Maar aangezien dit cryptogeld een groot succes kent, blijft het aantal machines dat nodig is voor de vervaardiging ervan voortdurend toenemen.

Aangezien we niet altijd willen deelnemen aan deze activiteit, zullen personen die ermee bezig zijn proberen om zich toegang te verschaffen tot ons toestel zonder dat we het weten, om dit virtuele geld aan te maken.

Zo worden we het slachtoffer van cryptojacking

Als uw computer of smartphone getroffen is, zult u een grote vertraging vaststellen. Ook de batterij zal snel leeglopen. Uw toestel zal ook meer warmte ontwikkelen, wat uw aandacht zal trekken.

Om te voorkomen dat uw computer of smartphone besmet raakt, vraagt het CCB dat u uw antivirus en een pop-up blocker zoals AdBlock+ gebruikt.

Als u extensies voor uw webbrowser gebruikt, let dan op de bron en kies enkele degene die via een betrouwbare structuur aangeboden worden. Als sommige extensies niet meer nuttig zijn, kunt u ze best verwijderen.

(Artikel van www.police.be)

Video enkel beschikbaar in het Frans.