Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig surfen: opgelet voor botnets

Veilig surfen: opgelet voor botnets

Vorige maand publiceerde Microsoft zijn jaarverslag met gegevens over de periode januari 2017-januari 2018. Het geeft ons een beeld van de trends op basis van de systemen die met software van het bedrijf werken (Windows, Bing, Office 365 en Azure) en van de clouddiensten.

Microsoft legt uit dat het maandelijks 400 miljard elektronische berichten kon analyseren om phishingpogingen of malware op te sporen. De verspreiding van malware, onder meer via botnets, is niet te stuiten.  Botnets zijn netwerken van computers die besmet zijn door software waardoor ze zoals robots alles doen wat hun wordt opgedragen. Zo verspreiden ze ook andere virussen. 

Het botnet Gamarue bijvoorbeeld verspreidde meer dan 80 soorten malware, waaronder ransomware, Trojaanse paarden en achterdeurtjes (Engels: backdoor), om toegang te krijgen tot computers. Hackers zullen ook blijven inspelen op onze nieuwsgierigheid of ongerustheid. Daardoor hebben we de neiging om op links of bijlagen te klikken die onze computer zullen besmetten. Volgens Microsoft vormden die phishingtechnieken de grootste bedreiging voor zijn Office 365-omgeving.

Er is ook sprake van ransomware, virussen die de gegevens versleutelen van de computers die ze besmetten. In 2017 sloegen in het bijzonder de virussen WannaCrypt, Petya/NotPetya en BadRabbit toe. Ze besmetten bedrijfsnetwerken en veroorzaakten problemen in ziekenhuizen, het vervoer en het verkeer. Deze virussen verspreidden zich razendsnel, vooral in Azië maar ook in Europa.

We moeten dus erg waakzaam zijn, regelmatig updates doen en de laatste ontwikkelingen volgen. 

(bron: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/veilig-surfen-opgelet-voor-botnets)