Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Fitter in 1 minuut? Het kan. Echt.

Het is niet zo goed gesteld met de digitale gezondheid  van de Belgen. Maar de oplossing is even simpel als sportschoenen aantrekken. Je hoeft niet eens de zetel uit!

Wat zijn we trots op onze Rode Duivels. Ook onze andere nationale ploegen en atleten gooien hoge ogen. België scoort als sportland. Dat werkt inspirerend: sportclubs lopen vol en er is meer aandacht dan ooit voor een gezondere levensstijl. Maar op vlak van digitale gezondheid spelen we niet mee. In vergelijking met andere landen modderen we maar wat aan. Was digitale fitheid een sport, we sneuvelden roemloos in de eerste ronde. Opmerkelijk, want in geen enkele discipline geraak je zo fit met zo weinig moeite. Met een paar muisklikken haal je een digitale topconditie en heb je online Lukaku-kracht.

Happyhappyland versus WannaCry

Het is een vreemd fenomeen. Regelmatig staan kranten, nieuwssites en social media vol met berichten over cybergevaar. En toch huppelen we met z’n allen naïef door de digitale wereld alsof het één groot happyhappyland is met alleen maar mensen en algoritmes van goeie wil.

Een voorbeeld: 12 mei 2017. De wereld maakt kennis met WannaCry, een gijzelvirus - of ransomware - infecteert met ongeziene snelheid computersystemen in 150 landen. De bestanden op meer dan 300.000 toestellen worden plotsklaps ontoegankelijk gemaakt. Slachtoffers staan voor de keuze: betalen om hun gegevens terug te krijgen of ze allemaal verliezen. Dat het virus zo ongenadig hard kon toeslaan, had alles te maken met de lakse houding van computereigenaars. Wannacry maakte dan ook gebruik van een gekende kwetsbaarheid in IT-systemen. Een kwetsbaarheid die eenvoudig verholpen had kunnen worden door tijdig updates uit te voeren.

Dat je daar beter niet te lang mee wacht, mocht een school in Roeselare vorige maand nog ondervinden: haar netwerk werd via een dergelijke soft spot in het systeem gehackt en ook daar werd losgeld gevraagd. Gelukkig kon men de schade aanzienlijk beperken omdat de nodige back-ups waren gemaakt, maar de 3000 leerlingen en 450 personeelsleden ondervonden flink wat hinder.

De 1-minuut-workout: updates en back-ups

Speelt een tekort aan digitale kennis mee in de gebrekkige digitale gezondheid? Vast en zeker. Veel mensen voelen zich nog altijd niet vertrouwd met technologie. “Het werkt nu, ik blijf er maar vanaf.” Maar juist die denkwijze moeten we omdraaien. Want als je ervan af blijft, werkt het morgen niet meer. Of erger. En dan ben je geld, gegevens of je reputatie kwijt.

De gezondheidsroutine is doodsimpel. Regelmatig updates uitvoeren en tijdig back-ups maken, da’s hét duo om je bestanden te beschermen. En je moet je niet eens moe maken. Alsof het volstaat om sportkleren aan te trekken om fit te worden. Te mooi om waar te zijn? Toch niet. Digitale gezondheid is echt zo makkelijk. Nog straffer: word fit terwijl je slaapt! Want back-ups en updaters kunnen zelfs automatisch als je je computer of smartphone correct instelt.

Iedereen gezond en speelklaar

100% veilig is niets in de wereld. Evenmin in de digitale wereld. Maar laat dat je niet tegenhouden om er volop van te genieten. Wees alleen alert. Met een paar vuistregels kom je al een heel stuk verder. Oktober is de maand van de cybersecurity. Dé aanleiding om eens jezelf en je computer(s) eens onder handen te nemen. Het kost amper tijd, dus geen reden meer voor dat uitstelgedrag. Op  safeonweb.be kan je zien hoe je er nu voorstaat met de digitale gezondheidstest. En krijg je meteen tips om het beter te doen.

Als we met z’n allen gaan updaten, back-uppen en een paar eenvoudige beveiligingstips opvolgen, dan stijgt onze nationale digitale gezondheidsindex. Een snelle maar grondige beurt in oktober, en we komen onmiddellijk een heel stuk fitter en sterker voor de dag. Meteen is ons land minder kwetsbaar voor de vuile tackles van cybercriminelen. En worden we even legendarisch als onze Duivels.

fitter
volledige breedte

Miguel De Bruycker, directeur Centrum voor Cybersecurity België

Phédra Clouner, adjunct directeur Centrum voor Cybersecurity België