Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Coronavirus of uitreiking van de Oscars: de actualiteit als valstrik!

Hackers geven altijd blijk van heel wat vindingrijkheid. Cybercriminelen maken handig gebruik van de actualiteit om de aandacht te trekken en ons tot handelen aan te zetten. Kijk uit! 

Het veiligheidslaboratorium Kaspersky waarschuwt ons in een verslag. Hieruit blijkt de vernuftigheid van de hackers. Ze gebruikten download- of streamingsites om de internetgebruikers in de val te lokken, onder meer door hun aantrekking tot Oscargenomineerde films ... " Geïnteresseerde bezoekers moesten zeer gedetailleerde persoonlijke informatie geven toen ze een profiel aanmaakten. Ook konden ze verzocht worden een klein softwareprogramma te downloaden waarmee het platform kon werken of op een opiniepeiling kon worden geantwoord om de voorkeuren te bepalen" legt commissaris Olivier Bogaert uit. 

Er werden niet alleen maar gegevens vergaard. Kaspersky toonde ook aan dat er meer dan 900 kwaadaardige bestanden de ronde deden en mogelijkerwijs konden worden geïnstalleerd. 

Het virus en ook de mp4-bestanden 

De hackers maken ook gebruik van de ongerustheid rond het Coronavirus. Hun methode: een brief van een zogenaamde gezondheidsbeschermingsautoriteit die je ervan op de hoogte brengt dat er voor jou een mogelijk risico bestaat. "Bij de mail is een Worddocument gevoegd. Als je het opent, installeer je malware met de naam Emotet. Deze malware zal je persoonlijke gegevens kunnen vergaren. Hierna kan je het doelwit worden van een aanval met een cryptovirus", aldus de commissaris van de Federal Computer Crime Unit. De methode heeft Japan getroffen, maar het risico bestaat dat het weldra ook in Europa opduikt. 

Pas op, want mails zijn niet het enige doelwit van de hackers! Ze richten hun ogen ook steeds meer op mp4-bestanden. "Op je sociale mediaprofiel of via je berichtensysteem ontvang je een link die bijvoorbeeld de aandacht vestigt op een ontdekking over het coronavirus. Wanneer je de video bekijkt, start je ook de installatie van de malware." 

We kunnen het nooit genoeg herhalen: klik niet te snel! 

Bron: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/coronavirus-of-uitreiking-van-de-oscars-de-actualiteit-als-valstrik