Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig online tijdens de verkiezingscampagne

Aanbevelingen voor een cyberveilige en digitaal veilige campagne

Deze gids Veilig online tijdens de verkiezingscampagne is bedoeld voor politieke partijen en hun kandidaten.

Verkiezingen zijn een cruciaal element in het democratisch proces. Terreurgroepen, criminelen of instanties met politieke motieven kunnen proberen de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.

Politieke partijen en hun kandidaten zijn daarbij een potentieel belangrijk doelwit. Denk bijvoorbeeld aan de gelekte mails van de Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en van het campagneteam van de huidige Franse president, Emmanuel Macron, tijdens de verkiezingscampagne in 2017.

Met deze gids willen we kandidaten in staat stellen om hun cyberveiligheidsniveau te verhogen, cyberveiligheidsrisico’s te beperken en digitale kwetsbaarheden te verminderen.

De gids ‘Veilig online tijdens de verkiezingscampagne’ is een initiatief van de Veiligheid van de Staat (VSSE), het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Algemene Dienst voor Inlichting en Veiligheid (ADIV). Elke dienst, vertrekkend vanuit haar eigen expertise, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze gids