Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Ontdek onze nieuwe sensibiliseringscampagne!

Oktober: maand van de cybersecurity

In het kader van de European Cyber Security Month lanceren wij  (het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition) voor de 4de keer een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Deze keer willen we de internetgebruiker aansporen om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren.

Tijdens de campagnemaand oktober willen we de aandacht vestigen op het thema via radiospotjes en filmpjes op social media. Op de campagnewebsite bij https://campagne.safeonweb.be/nl bieden we  niet alleen informatie maar ook een digitale gezondheidsindex aan. We gaan met onze boodschap ook letterlijk naar de burger toe: we houden op 9 oktober een actie in 5 grote treinstations en we gaan 10 dagen op tour met de federal truck.

Evy Gruyaert en Julie Taton zijn de digitale gezondheidscoaches bij deze campagne.

Met de federal truck gaan wij naar de bevolking toe.  Op 10 verschillende plaatsen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië houden we halt en nodigen we iedereen uit om meer te weten te komen over updates en back-ups, aldus Phédra Clouner, vicedirecteur CCB.

Waarom zijn back-ups en updates zo belangrijk?

Op 12 mei 2017 werd de wereld opgeschrikt door de uitbraak van de ransomware WannaCry. De snelheid waarmee het gijzelvirus systemen wereldwijd infecteerde, was ongezien. In 150 landen werden meer dan 300.000 toestellen geïnfecteerd. Het virus kon zo snel en hard toeslaan door gebruik te maken van een gekende kwetsbaarheid in IT-systemen.

Miguel De Bruycker, directeur CCB: Een gekende kwetsbaarheid in een IT-systeem kan je eenvoudig verhelpen door software-updates uit te voeren. De impact van aanvallen zoals ransomware kan worden beperkt als organisaties en burgers snel hun systemen updaten. Op safeonweb.be bieden wij tips en tools aan die je helpen om al je systemen steeds up to date te houden.

Ransomware is een gijzelvirus dat je toestel en bestanden gijzelt en losgeld vraagt. Slachtoffers van Wannacry werden verplicht te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Organisaties en personen die een back-up hadden van hun gegijzelde gegevens konden zonder het betalen van losgeld de schade aanzienlijk beperken.

Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition: Het maken van een back-up van de belangrijkste data kan professionele schade in geval van verlies of incident aanzienlijk verminderen.Elke organisatie zou daarom een goede back-up of Disaster Recovery oplossing moeten voorzien om business continuïteit te kunnen waarborgen.

Ook de gewone internetgebruiker heeft veel te verliezen.

Anthony (54) verloor tien jaar werk: Op 18 juni tijdens de wedstrijd Panama-België heb ik mijn laptop verloren. Op een onbewaakt moment heeft een onbekende mijn schoudertas meegenomen, met mijn laptop en een externe harde schijf waarop al mijn projecten staan. Die harde schijf bevat tien jaar werk en persoonlijke bestanden. Het lijkt alsof ik een man zonder verleden ben geworden.

Nood aan een digitale gezondheidsboost?

Uit onze cijfers (sept 2018, n=400) blijkt dat:

  • 22% van de respondenten nooit een backup maakt
  • Wie wel eens een backup maakt doet dat onregelmatig (29%)
  • 14% maakt een backup op het toestel zelf, wat weinig zinvol is.
  • ¼ van de respondenten voert nooit (5%) of zelden (19%) updates uit.

Hoog tijd voor wat digitaal gezondheidsadvies! Want de risico’s beperken is eigenlijk heel eenvoudig. En toch doen we het niet altijd. Opmerkelijk, want we zijn toch ook begaan met onze fysieke gezondheid, niet? Voldoende beweging, gezonde voeding: je kent het wel. Maar werken we ook aan onze digitale gezondheid?  

Uit onderzoek blijkt alvast dat het niet zo goed gesteld is met de digitale gezondheid van de Belgen. Meer zelfs: buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Nederland doen het beter dan wij.Laten we dat zomaar gebeuren?  https://youtu.be/BxxgZrIvwnI

Wat ons betreft alleszins niet. CCB lanceert daarom de digitale gezondheid index. Vanaf nu kan je met een eenvoudige test uitzoeken hoe het met zijn digitale gezondheid staat. Heb je nog werkpuntjes, dan ontvang je tips op maat om je digitale gezondheid te boosten.

Samen maken we van België het digitaal gezondste land! https://campagne.safeonweb.be/nl​​​​​​​