Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Hoe iets opzoeken op Google kan leiden tot een lege bankrekening

Nog al te vaak laten mensen zich vangen door fraudeurs die hengelen naar hun bankgegevens. Intussen herken je misschien wel al het typische phishingbericht in je mailbox. Maar wist je dat een onschuldige opzoeking op Google ook tot een geplunderde bankrekening kan leiden?

Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en Karel Van Eetvelt, CEO bij Febelfin, leggen uit hoe dat kan.

Miguel De Bruycker:

Fraudeurs zoeken altijd nieuwe manieren om mensen op te lichten. Momenteel maken ze van zoekmachines op internet een trouwe bondgenoot. Zoek je via Google een bepaalde klantendienst (Gmail, Yahoo, Kaspersky, Outlook, ...), dan kan je naar een vervalste website worden gebracht. Op die website vind je een telefoonnummer. Bel je daarnaar, dan krijg je geen betrouwbare medewerker aan de lijn maar wel een oplichter. Op het eerste gezicht lijkt die je te helpen maar opgelet: op het einde van de rit vragen ze je een betaling uit te voeren, nemen ze de controle van je pc over en blijf je achter met een geplunderde rekening.

scam
links uitlijnen

Karel Van Eetvelt:

Febelfin en het CCB hebben intussen het frauduleuze telefoonnummer laten blokkeren en de verwijzingen daarnaar op de zoekmachines laten weghalen. Maar morgen kan er natuurlijk een nieuw nummer online staan. De boodschap is dan ook: wees waakzaam. Geef je bankgegevens nooit door via e-mail, sms of zoals in dit geval: telefoon. Laat niemand je computer overnemen die je niet kent. En voer zeker geen betalingen uit terwijl iemand je computer heeft overgenomen.

 

OK, dit weet je nu, maar hoe contacteer je dan wel de echte klantendienst van een bedrijf?

Gebruik gerust een zoekmachine. Let er wel op dat jij bij de zoekresultaten klikt op een resultaat dat verwijst naar de echte naam van het bedrijf. Op klantenservicebelgie.be (wat trouwens een vals domein is) moet je dus niet zijn voor pakweg het nummer van Google. Wel bij www.google.be.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van vervalste websites:

gmail
links uitlijnen
outlook
links uitlijnen
yahoo
links uitlijnen