Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Een nieuw jaar, een nieuwe boost voor je digitale gezondheid!

Gezonder eten, stoppen met roken, vaker sporten… heel wat Belgen hebben dezelfde goede voornemens voor het nieuwe jaar, die we ieder jaar weer opnieuw horen. Het begin van 2019 is een goed moment om eens origineel uit de hoek te komen ! Een uitgelezen kans om enkele cybervoornemens voor de rest van het jaar te bepalen. Safeonweb.be zet je alvast op weg met onderstaande voornemens.

Voornemen 1: doe regelmatig updates

Geef cybercriminelen in 2019 niet de kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens door regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s en je apps. Sluit je computer in 2019 dagelijks af. Bij het opstarten worden updates immers meestal automatisch uitgevoerd.

Meer informatie over het maken van updates vind je hier.

Voornemen 2: maak back-ups!

Een back-up is een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Denk bijvoorbeeld aan je vakantiefoto’s uit de legendarische zomer van 2018 toen België bijna wereldkampioen voetbal werd. Die foto’s wil je zeker veilig bewaren in 2019, toch ? Met een back-up kan je je gegevens terugzetten als je een virus hebt of als een ransomware of gijzelvirus de toegang tot je gegevens blokkeert en er geld voor vraagt.

Ook bij diefstal, verlies of technische problemen, is het een geruststelling om een back-up te hebben. Je kan dan het hele systeem opnieuw (laten) installeren en je gegevens terug plaatsen. Zo worden al je gegevens in 2019 veilig bewaard! Meer tips vind je hier.

2019
links uitlijnen
Voornemen 3: leer valse mails herkennen

Ook cybercriminelen maken voornemens. Ongetwijfeld willen ze in 2019 nog meer geld verdienen en nieuwe slachtoffers maken. Dit doen ze via bijvoorbeeld phishing.

Phishing is online oplichting door valse mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Je vindt hier een aantal tips om te beoordelen of je een bericht kan vertrouwen.

Voornemen 4: scan je computer

Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer in 2019 niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren.

Je leest hier een aantal tips die je kunnen helpen bij de keuze voor een virusscanner.

Voornemen 5: gebruik sterke wachtwoorden

Wat je zeker niet mag doen is je oude wachtwoorden met ‘2018’ in te vervangen door ‘2019’. Tips om wél een sterk wachtwoord op te stellen vind je hier.

Wil je écht een zeer goed voornemen voor 2019 ? Installeer dan eens een wachtwoordkluis. Deze kluis houdt al je accounts en hun bijhorende wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Op die manier hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Ook dit is eenvoudig en veilig.

Onze beste wensen voor een cyberveilig 2019!

Safeonweb.be

2019
volledige breedte