Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Campagne Safeonweb 2017 ging met succes de strijd aan tegen phishing

Op 2 oktober 2017 lanceerden wij een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid in het kader van de European Cyber Security Month. Vandaag worden de resultaten voorgesteld aan de pers.

“Met deze campagne wilden we alle internetgebruikers wapenen tegen phishing. We wilden bereiken dat de internetgebruiker weet dat niet elk bericht dat hij of zij per e-mail of via social media krijgt, ook echt is”, stelt Miguel De Bruycker, directeur CCB.   “Er circuleren veel valse berichten en we wilden dat mensen deze herkennen, er zeker niet op reageren, bijlages openen of op links klikken.  Maar we verwachtten nog meer.  We vroegen iedereen om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze vervolgens te wissen.“

Zowel het bereik als de resultaten van de campagne zijn positief

Met de advertenties op Facebook en Instagram alleen al bereikten we  tijdens de campagnemaand 1.000.000 mensen van alle leeftijden en van beide landstalen. 830.000 mensen zagen de advertenties in de bioscoop en meer dan 1 miljoen in de krant. Kijkers van onder meer één, Canvas en RTL zagen in prime time de tv-spotjes.  20% van de respondenten van onze meting zegt spontaan de campagne opgemerkt te hebben. Daaruit kunnen we afleiden dat ze opgepikt is door ongeveer 2 miljoen internet-gebruikers. Meer dan 130.000 mensen bezochten de website www.safeonweb.be  en 4000 daarvan deden de grote phishingquiz. 

Stuur verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be

Maar we wilden meer bereiken met deze campagne.  Daarom vroegen we de internetgebruiker om ons verdachte berichten te bezorgen.  De links en bijlages van deze berichten worden automatisch gescand met geavanceerde anti-virustechnologie.  De oproep werd massaal opgevolgd en tot op vandaag krijgen we nog steeds een 600-tal berichten per dag doorgestuurd. In totaal kregen we ongeveer 150.000 e-mails te verwerken. Op die manier blokkeren we dagelijks 3 à 4 nieuwe phishingwebsites.